Crna rupa u centru naše galaksije

Tim astronoma je koristeći Chandra X-ray observatory vidio znak koji su očekivali. Bljesak x-zraka iz centra naše galaksije potvrđuje da tu postoji crna rupa i da ona guta obližnju materiju.
Prošle godine, astronomi su objavili da su locirali očekivanu crnu rupu u središtu mliječnog puta. Nakon proučavanja kretanja zvijezda u centru galaksije, UCLA tim je utvrdio da crna rupa, mase oko 2,6 miliona sunaca se podudara sa radio izvorom poznatim kao Sagittarius A. U svakom slučaju, za razliku od supermasivnih crnih rupa otkrivnih u središtu ostalih galaksija, naša nije pokazala znakove sakupljanja obližnje materije. Materija koja upadne u crnu rupu obično šalje van eksploziju radijacije, pogotovo u obliku x-zraka. Crna rupa u centru naše galaksije je prilično tiha proizvodeći prilično slabo x-zračenje i ostale emisije.

Međutim, kada je tim znanstvenika iz SAD-a i Japana koristio Chandra za promatranje Sagittarius A kasno u oktobru prošle godine, pronašli su dio koji se ponaša potpuno drugačije. U nekoliko minuta emisija x-zraka iz crne rupe povečala se 45 puta od njezinog normalnog nivoa. Nakon tri sata eksplozija je bila gotova i Sagittarius A se vratio u svoje uobičajeno mirno ja.

"Možete zamisliti uzbuđenje kada smo ugledali te svijetleće krivulje," član Pennsylvania State Univerity tima, Gordon Garmire na konferenciji za tisak, u srijedu. "Svi su plesli gore, dole! Bilo je stvarno uzbudljivo."

"Drastično smanjenje i povečanje x-zračenja ovog izgaranja je nategnuti dokaz da emisija x-zraka dolazi od materije koja upada u supermasivnu crnu rupu." objasnio je MIT znanstvenik Frederick Baganoff, koji je vodio Chandra istraživački tim. "Ovo je jako uzbudljivo, zato što je to prvi put da smo vidjeli supermasivnu crnu rupu u našem susjedstvu kako proždire komad materije."

Emisiju od 06. listopada Baganoff-ov tim objašnjava da je tijekom izgaranja Chandra također detektirala kratki pad u emisiji x-zraka. u intervalu od 10 minuta, intenzitet x-zračenja se smanjio, a zatim se naglo povećo.

"Drastična varijacija u inenzitetu x-zračanja govori nam da promatramo materiju koja je od crne rupe udaljena kolko i zemlja od Sunca" objasnio je Garmire. Znanstvenici vjeruju da sa tako velikom masom u tako malom prostoru može postojati jedino crna rupa i da samo ona može izvesti takvu epizodu.

Uključujući i količinu oslobođene energije, tim procjenjuje da je uhvaćena materija imala masu kometa. Astronomi se sada pitaju, koliko često crna rupa u centru naše galaksije guta susjednu materiju. Trosatna eksplozija bila je jedina viđena u vremenu od 21 sata, koliko je Chandra promatrala Sagittarius A. 27. i 27. listopada 2000. Banagof i njegove kolege promatranje centra galaksije s Chandrom ponovo slijedeće godine, ali ako ne vide nikakvo izgaranje tada, vjerovatno će im biti pružena još moja šansa. NASA je nedavno objavila da ovisno o uspjehu Chandre u njene prve dvije godine, dužina misije će se povećati sa pet na deset godina.