KALIFORNIJSKA PASTRVA

                      
U Sjevernoj Americi, njihovoj postojbini, postoji 7 vrsta kalifornijskih pastrvi, od kojih je 5 vrsta sklono migracijskim, a dvije stalnosjedilačkim navikama.

Oncorhynchus Mikisa – Walbaum, 1792
Porodica Salmonidae
   

Opis

Kalifornijske pastrve kao i svi ostali članovi porodice salmonida, odlikuju se vretenastim izgledom. U odnosu na potočnu pastrvu, kalifornijska ima vitkije tijelo prekriveno brojnijim malenim ljuskama kao i manju glavu koja završava s nešto manjim ustima. Glede obojenosti, nju je nemoguće zamijetiti s drugom ribom. Leđa su tamno siva dok su bokovi srebrnasto sivi i posuti malenim crnim točkicama koje vidimo i na leđnim, analnim i repnim perajama. Trbuh je bijel katkada žućkast ili ružičast.
No, ono što joj je dalo u nekim jezicima naziv pastrva duginih boja jest toliko karakteristična pruga duginih boja koja se pruža po cijeloj dužini od škrgnog poklopca do repne peteljke. Njena boja ovisi o veličini ribe kao i o staništu, a može biti ružičasto-blijedoljubičasta, ružičasto-ljubičasta...
   

Staništa i ponašanje

U svojoj postojbini, Sjevernoj Americi, točnije Kaliforniji, kalifornijska je pastrva predmet velike strasti i dubokog poštovanja zbog svoje iznimne ratobornosti i veličine koju zna dosegnuti. Živi u čistim i bistrim rijekama životom naše potočne pastrve. U Europi je od 1880. godine, ali se ipak nikada nije prilagodila našim vodama. Razmnožava se samo u točno određenim mjestima, prvenstveno u Pirenejima. No, pokazalo se vrlo jednostavnim uzgajati ih u ribogojilištima, pa je tako Francuska postala najveći europski proizvođač uzgajanja pastrve.
Manjih zahtijeva od potočne pastrve glede količine i temperature vode, najčešće se pušta u zatvorene vodene površine tipa manjih jezera i pješčara. Najduže boravi u sredini vodene površine gdje se stalno vrti u krug, čas na dnu, čas na površini, čas između dvije vodene razine. U rijekama traži dublje zone i pretražuje sve skrivene zakutke svog novog staništa. S vremenom ima tendenciju spuštanja nizvodno.
   

Način hranjenja

Od rođenja u uzgajalištu, kalifornijske pastrve žive zajedno, više ili manje stisnute jedna uz drugu. Kad ih se jednom pusti na slobodu ta im navika ostane. Rijetko znaju živjeti same. Njihov instinkt grupe kojeg su stekle tijekom odrastanja prejak je. Kada se nađu u prirodnom okolišu, jedu gotovo sve što nađu, ličinke i najrazličitije kukce, crve, rakove, mlađ i malene ribice... No, i ribiči im nude znatno originalnije mamce kao što su granulati, proizvod koji najbolje poznaju jer su ga konzumirale od najranije mladosti.
   

Razmnožavanje

U svojoj postojbini kalifornijska se pastrva razmnožava u trećoj godini života za ženke, a u drugoj godini za mužjake. Mriještenje se odvija u gornjim dijelovima rijeka, od studenog do svibnja, prema temperaturi vode, od 10 do 15o C.
Ženka priprema pješčano ili šljunčano ležište gdje polaže od 500 do 5.000 jajašaca. Nakon što ih mužjak oplodi inkubacija jajašaca traje dva do tri mjeseca, katkada i više već prema temperaturi vode. Mlađ brzo raste hraneći se kukcima i njihovim ličinkama.
   

Strani nazivi

Rainbow trout (engleski); Rogenbogenforelle (njemački); trota iridea, trota arcobaleno (talijanski); trucha arco-iris (španjolski), truite arc-en-ciel (francuski).

   

Životni vijek: prosječno 5 godina, do 10 godina
Veličina: prosječno 35 cm, do 70 cm
Težina: prosječno 500 g, do 6 kg