Text Box: mikelanđelo di lodoviko buonaroti simoni 1475-1564

Text Box: mikelanđelo

Text Box: mikelanđelo

Text Box: biografija

Text Box: Mikelanđelo se smatra jednim od najinspirativnijih stvaralaca u istoriji umetnosti i najistaknutijim tvorcem italijanske visoke renesanse. Kao skulptor, arhitekta i slikar ostavio je snažan uticaj kako na svoje savremenike, tako i na slijedbenike moderne umetnosti uopšte. 
Rođen je 6. marta 1475. godine u malom selu Kapreze blizu grada Areca. Kada je imao sest godina umrla mu je majka.Mikelandjelov otac, firentinski zvaničnik po imenu Lodoviko Buonaroti,je za njega imao sasvim druge namjere ali on se ipak okrece crtanju i sastaje se tajno sa segrtima iz umjetnicke radionice.Cesto je govorio da voli da crta a ne da uci.Saznavsi za Mikelandjelove umjetnicke afinitete,otac biva jako razocaran.Izazvan je skandal u porodici.Otac ga je odgovarao da to ne prilici ljudima njihovog ranga.Ali Mikelandjelo nije odustajao.Prvo priznanje dobija u Firenci.Naporno je radio i cak je secirao leseve da bi bolje upoznao sastav ljudskog tijela.Slava ga nije puno inteesovala i ostajao je ravnodusan na bogatstvo. Većinu svog života proveo je u Rimu gde je radio po nalogu sveštenika. Nakon dve godine školovanja u vajarskoj školi Medičijevih, Mikelanđelo odlazi da živi u njihovom domu. U to vreme, Mikelanđelo je već stvorio neka od svojih najznačajnijih dela - "Bitku Kentaura" i "Madonu na stepeništu" čime je dokazao sav svoj talenat i posedovanje ličnog umetničkog pečata još od najranije mladosti. Njegovo poznato djelo je takodje i Sveta porodica,tj. slika koja predstavlja Isusa sa rukama polozenim na Marijinu glavu, aludirajuci na njegovu bozansku nadmocnost u odnosu na Mariju.
Kasnije je prešao u Rim gde je nastavio svoj stvaralački rad .Radio je dosta na skulpturama a najpoznatije su:David,Pjete i non-finiti skulpture. David je narucen 1501. kada je Michelangelo imao 36 godina. To je statua tijela oslobodjenog iz mermerne tamnice. Prividno spokojan, Davod izgleda kao da ga raspinje neka ogromna psihicka energija koja nema oduska u fizickoj snazi. David je simbol obnove repunlikanske slobode Firence.

Velicanstvene Pjete predstavljaju motiv Hrista na rukama Bogorodice. Ima ih cetiri: Pjeta Palestrina, Rondanini, Pjeta iz crkve sv.Petra i Pjeta iz firentinske Katedrale.

Figure nazvane Non-finiti su nedovrsene figure koje cine najznacajniji dio Michelangelovog vajarstva. U njima se nazire grc kolosa koji se opire stegama grube materije iz koje se nikada ne moze osloboditi.
 Pored mnoštva skulptura sa religijskim značenjem, studija ljudskih lica i tela i brojnih ulja na platnu, Mikelanđelo dobija značajne angažmane u oslikavanju i ukrašavanju crkava. Najznačajniji Mikelanđelov zadatak iz tog doba bilo je oslikavanje tavanice i svodova Sikstinske kapele u Rimu po nalogu pape Julija II - od 1508. do 1512. godine. Mikelandjelo  je ogromni svod izdjelio na odvojene odjeljke i zone koji predstavljaju i sastavne dijelove jedinstevene strukture. Na deset slika u sredisnjem dijelu prikazani su dogadjaji pri stvaranju svijeta, ljudski grijesi i nihove kazne. Stvorena je idealna veza izmedju Starog zavjeta i Novog zavjetakoji su predstavljeni kroz prizore na svodu.

Nakon uspešno obavljenog posla, Mikelanđelo je dobio zadatak i da oslika i reljefima ukrasi grobnicu pape i kraljevsku grobnicu Medičijevih. 1546. godine bio je i glavni arhitekta kupole bazilike Sv. Petra u Rimu. Kupola je radjena po uzoru na kupolu crkve sv.Marije u Firenci, visoka oko 133m i precnika oko 42m. Gradjena je od betona sa manjim kupolama i tornjevima na sva cetiri ugla osnove. RTadovi na kupoli traju sve do njegove smrti, pa i tada nisu privedeni kraju.Znacajna djela arhitekture su jos su Trg Kampidoljo i predvorje biblioteke Laurencijana. Trg Kampidoljo, koji se nalazi u Rimu, je sa tri strane zatvoren palatama, cetvrta strana je otvorena i uradjena u obliku terase koja gleda prema gradu. U srdedinu trga postavljena je statua Marka Aurelija. Citav projekat zasnovan je na principu nosaca i grede.

Velicanstvena biblioteka Laurencijana cuva bibliografsko blago porodice Medici u kojoj su sacuvani anticki i humanicki rukopisi. Prostorija je horizintalno podjeljena u razmjerama koja ne dopusta nijedno praviko arhitekture. Dvostruki stubovi stoje u zidu i nista ne podupiru. Kontrasti svetlog i tamnog koji su ostvareni arhitektonskim sredstvima su dovedeni do savrsenstva.
Umro je 1564. godine i sahranjen je u crkvi Santa Kroče u Firenci.