KLIMA

Kontinentalni karakter drzave ogleda se prije svega u klimi. On je uslovljen polozajem ove zemlje u odnosu na velike svjetske okeane. Kako su zime hladne a ljeta topla godisnja amplituda prelazi 50˚C. U Jakupskoj oblasti (Sibir) temperatura se spusta do -70˚C. S druge strane, u oblasti Kaspijskog jezera ljetna se temperatura moze popeti do 45˚. Vecu kolicinu padavina prima crnomorska obala i obala Pacifika. Unutrasnjost zemlje je uglavnom suva te znatne prostore zauzimaju stepe.

 

Veoma vazan je izlaz na Atlantik preko Barencovog, Baltickog i Crnog mora. Rusija je zemlja nad kojom sunce nikad ne zalazi, kada se iznad njenih zapadnih oblasti spusta mrak, iznad istocnih se radja sunce. Rusija se velikim dijelom prostire daleko na sjever, gdje su zime veoma hladne i druge. Prostrane oblasti se nalaze duboko u unutrasnjosti kontinenta, daleko od okeana i mora, pa do njih slabo prodiru vlazne vazdusne mase.

 

Rusija je na svijetu najbogatija vodom. Gusca je rijecna mreza u evropskom dijelu (Volga, Don, Kama, Oka) a vece vodene snage imaju rijeke u Sibiru Jenisej i njegova pritoka Angora, Ob, Lena, Amur i dr. U Rusiji se nalaze najveca jezera Evrope i Azije Ladoga, Onjega, Bajkal, Kaspijsko jezero (more). Bajkalsko jezero je najdublje na svijetu (duboko 1620 m), i najveci je rezervoar slatke vode na svijetu. Bogato je ribom. U Bajkalsko jezero se ulijeva preko 300 rijeka, a iz njega istice samo jedna Angara.