POLOZAJ, VELICINA I PROSTIRANJE

 

Rusija je najveca drzava u svijetu po velicini teritorije  (17,2 km²) a sesta po broju stanovnika.

Rusija je zemlja koja se prostire na dva kontinenta – oko1/3 njene teritorije je u Evropi a 2/3 u Aziji. Obuhvata istocni dio Evrope i sjeverni dio Azije. Siroka prostranstva Istocno – evropske (Ruske) i Zapadnosibirske nizije razdvaja duga preko 2.500 km planina Ural. Juzno od Ruske ravnice se izdize planina Veliki kavkas (vrh Elbrus, 5642 m.n.v.(, a juzno od Zapadno – sibirske ravnice Altaj i Sajanske planine.

 

Granice na sjeveru i istoku Rusije su morske, a na jugu i zapadu su pretezno kompene. Veliki privredni znacaj u sjevernom dijelu drzave ima pristaniste Murmansk (novo ime Romanov na Murmanu), koje se nikad ne zamrzava. Plovidba po Sjevernom ledenom okeanu, koja povezuje evropsku obalu s obalom Sibira, ostvaruje se pomocu specijalnih brodova ledalamaca.

 

Na istoku Rusija izlazi na obale Tihog okeana, preko kojeg ostvaruje veze sa Japanom, Kinom i drugim azijskim zemljama. Na zapadu Rusija ima mali izlaz na Crno more preko luke Novorosijsk (novi naziv Jekaterinoslav) i turistickog odmaralista Somi. Ima izlaz na Balticko more preko luke Sankp Petersburg. Rusiji pripada i Kalinjingradska oblast, koja nema direktnu kopnenu vezu sa teritorijom Rusije.

Rusija se granici sa 14 drzava.

Na zapadu Rusija granici sa Norveskom, Finskom i cetiri ,,nove,, evropske drzave – Estonijom, Latvijom, Bjelorusijom i Ukrajinom. Na jugu njeni susjedi su Gruzija, Azerbejdzan, Kazahstan, Mongolija, Kina i Sjeverna Koreja.