PRIVREDA 

 

Rusija je industrisko agrarna zemlja. Prostrana i raznovrsna teritorija ove drzave moze se podijeliti u privrednom pogledu na dvije zone: Zapadnu (Evropski dio Rusije) u istocnu (Sibir i Daleki istok). Sa svoje strane zapadna zona se dijeli Evropski sjever, Centralnu Rusiju, Evropski jug i Uralopovolzje. Vodeca grana privrede je teska indrustrija.

 

Energetika je dobro razvijena. Najveci ugljeni baseni su: Kuznjecki, Basen u Sibiru i Pecorski bazen na sjeveru Evropskog dijela Rusije. Osnovni region dobijanja nafte je Zapadni Sibir. Tamo se dobija najvise prirodnog gasa u Rusiji. Velike hidrocentrale su izgradjene na rijeci Volgi i na Sibirskim rijekama Jemucej i Angora. Ima vise atomskih elektrocentrala. Od iskljucive vaznosti je problem bezbjednosti tokom njihove eksploatacije.

Metalurgija je najvise razvijena na Uralu. Tamo je razvijena teska metalurgija.

Automobili se proizvode u Moskvi, Niznjem Novgoradu i jos nekim gradovima. Moskva je centar proizvodnje aviona a Sankt Petersburg brodova. Veoma je razvijena vojna industrija.

 

Prehrambena industrija nezadovoljava potrebe pa se prehrambeni proizvodi dosta uvoze. Od poljoprivrednih kultura najvise je zastupljena proizvodnja psenice. Rusija uvozi zitarice, posebno kukuruz. Lan raste najbolje u sjeverozapadnom dijelu zemlje, a krompir i neke vrste povrca (zelje i mrkva) u centralnom dijelu Ruske nizije.

 

Od stocarstva specificno za sjever Rusije je gajenje jelena, a takodje gajenje krznatica (polarna lisica, dabar, kuna, hermelin). Rusija je najveci izvoznik krzna na svijetu.

 

Saobracaj je razvijen pretezno u evropskom dijelu Rusije. Prema istoku je izgradjena Trans-sibirska magistrala Sankt Petersburg Moskva Vladivostok. To je najduza pruga na svijetu (10000 km). Sjevernije od ove je izgradjena bajkalsko-amurska magistrala (3200 km). Morskim putevima uglavnom se prevozi roba. Veliki saobracajni znacaj ima plovni put Volga-Don. Po njemu se ostvaruje preko 50% rijecnog prevoza u Rusiji.

 

Najnoviji vid transporta su cjevovodi (naftovodi, gasovodi). Kroz njih se transportuje uglavnom nafta i zemni gas. 

 

Rusija izvozi energetske i mineralne sirovine (naftu, prirodni gas, gvozdenu rudu), masine, drveni materijal, zlato, koze i dr. a uvozi gotove proizvode za siroku potrosnju (odjecu, obucu, pokucstvo, duvan) i prehrambene proizvode. Dosta preduzeca iz Jugoslavije tamo gradi razlicite objekte (hotele, zgrade, aerodrome, puteve, fabrike).