STANOVNISTVO

 

 

 

Stanovnistvo (1998)׃ 146 861 022

Gustina naseljenosti׃ 9 stanovnika na kmē

Gradsko stanovnistvo׃ 73 %

Etnicke grupe׃ rusi 82%, Tatari 4%, Ukrajinci 3%

Religija׃ pravoslavna

 

Sa prosjecno 9 stanovnika na 1 kmē Rusija je rijetko naseljena zemlja. Gustina naseljenosti raznih oblasti je veoma razlicita. U Evropskom dijelu je 17, a u Sibiru samo 3 stanovnika na 1 kmē. Najrjedje su naseljene polarne oblasti u kojima 1 stanovnik dolazi na 7 km.

 

U Rusiji je poslednjih 40 godina stopa prirodnog prirastaja opala od 17 do 6 promila godisnje. Visok prirastaj stanovnistva je medjutim ostao kod njenih juznih susjeda. Transformacija privrede izazvala je u bivsem Sovjetskom Savezu tri vrste imigracionih kretanja: iz sela u grad, iz zapadnih u istocne dijelove i iz juznih u sjeverne oblasti. Kretanja iz sela u grad izazvana su industrijalizacijom zemlje.

Kretanja stanovnistva od zapada prema istoku u vezi su sa privrednim preobrazajem teritorije istocno od Urala. Poslednjih 70 godina migriralo je iz evropskog dijela drzave u Sibir, Daleki istok i Srednju Aziju vise od 15 mil.stanovnika.

 

Ruska federacija je visenacionalna zemlja. Apsolutnu vecinu (82%) cine Rusi, narod slovenskog porijekla, pravoslavne vjere, koji kao pismo koriste cirilicu. Od nacionalnih manjina brojni su: tatari i ukrajinci. Tatari pripadaju turskoj, a Ukrajinci slovenskoj grupi. Ostale nacionalne manjine su: baskiri, mordva, bjelorusi, nijemci idr. Oni se isto sluze ruskim jezikom i prihvatili su kao pismo cirilicu. Nepismenost je prakticno iskorijenjena. Polovinu zaposlenih u privredi cine zene.