Ervin Romel(Erwin Rommel) 15.11.1891-14. 10.1944

 

          

 

Ervin Romel je bio jedan od najbrilijantnijih njemačkih komadanata u Drugom svetskom ratu a vjerovatno jedan od najboljih komadanata svih vremena.

Romel se rodio u gradu Haidenhimu,udaljenom 50 km od Ulma.Rodđen je kao drugo dete u protestantskoj porodici.Romelov san je bio da postane inžinjer no sudbina je htela drugačije.1910 se pridružuje lokalnom puku i odlazi u školu za kadete.

U Prvom svetskom ratu služio je u Francuskoj,Rumuniji i Italiji,i bio tri puta ranjavan.Nagrađen je sa ordenom Gvozdenog krsta prvog i drugog reda,a bio je i najmlađi oficir koji je primio najviše prusko odlikovanje Pour le Merite.

U međuratnom periodu napiso je par vojnih knjiga,što je zapalo za oko Adolfu Hitleru koji ga je postavio za komadanta nacističke omladine.Tokom invazije na Poljsku dostigo je čin generala,a posebno se istakao u pohodu na Francusku kada je zajedno sa Haincom Guderijanom i Erihom fon Majnštajnom izradio plan invazije,i sa svojom divizijom prvi izbio na obale Lamanša.

Ipak svoju najveću slavu dostigao je u Africi kada je zbog svog lukavstva i sposobnosti dobio nadimak Pustinjska Lisica.

Poslije je služio u Normandiji,gdje je dočekao iskrcavanje saveznika.

Učestvovao je u pokušaju atentata na Hitlera koji je završio neuspehom.Nakon što je saznao za to Hitler mu je dao mogućnost,zbog velike popularnosti među narodom,da izvrši samoubistvo i tako spasi porodicu,čto je i učinio.

Inače Romel nikada nije bio član Nacionalsocialističke partije,i jedini je član Trećeg rajha koji ima muzej u svoju čast.Bio je dobar sa vojnicima,voljen i poštovan od njih.Svoje protivnike je poštovao i kada su bili inferiorni,i prema zarobljenim se odnosio sa poštovanjem.

Ličnosti

Bitke

Galerija