IZBOR PSA

Opreza nikad dosta. Potrebno je da postavite sebi nekoliko pitanja kao što su: Da li imam dovoljno vremena za psa takve rase (ovaj pas zahteva dosta kretanja i ima veliku potrebu za ljudskim društvom, pa ako ste zaposleni i veći deo dana nema nikog kod kuće možda zlatni retriver nije rešenje za vas).

Dalje, ako živite u delu nekog velikog grada gde nema prostora za šetnju morate računati da ćete morati da ga vodite bar nekoliko puta nedeljno u prirodu da bi se dobro istrčao. Dakle, potrebno je da ste vozač, da imate auto, vremena.... itd.

Morate biti svesni da oni raskošni primerci koje ste viđali po izložbama nisu tako kupljeni, već je kvalitetno štene kupljeno od proverenog odgajivača samo početak; iza toga stoji još puno rada, zalaganja, odricanja i iznad svega ljubavi.

Postoji još mnogo okolnosti o kojima treba razmišljati; imate suprugu koja je preterano pedantna ili nema baš mnogo razumevanja za vaše sklonosti; rešenje tipa boks ili dvorište nije dobro jer zlatni retriver nije pas koji lako podnosi usamljenost i odvojenost; naprotiv, to je izuzetno socijalno biće stvoreno da bi svaki trenutak vašeg života podelio sa vama.

Zlatni retriver u dvorištu ili boksu najčešće postaje ili destruktivan ili depresivan, tužna slika napuštenog bića. Na kraju će i vama samima držanje takvog psa postati više patnja nego zadovoljstvo, i mesto da ste dobili jedno veliko prijateljstvo i radost, dobili ste jedan veliki problem. Kroz bivstvovanje pored vas, vaš pas uči da vas razume, da pogodi vaše potrebe i vaše namere. On živi zato da bi vam udovoljio i vaše zadovoljstvo je njegova najveća nagrada.

Bilo da ste se odlučili za izložbeni kvalitet ili samo za kućnog ljubimca svakako je preporučljivo izabrati proverenog odgajivača, i to zbog puno razloga. Da navedem samo neke: dobrom odgajivaču je u interesu da odgaja kvalitetnu štenad, što znači zdravu, u tipu i obećavajućeg eksterijernog kvaliteta. Kako prepoznati proverenog odgajivača?
Odgajivač koji je već imao više legala ima i izvesno iskustvo u odgoju i ne pravi neke greške koje biste kasnije vi morali da platite. Tražite od odgajivača garanciju za kvalitet, a to znači: mora garantovati genetske nedostake (oni se i u najbrižljivijem odgoju mogu pojaviti ali dobar odgajivač je spreman da vam to nadoknadi onako kako se dogovorite), dobar odgajivač će uvek i u svakom trenutku života psa biti spreman da ga prihvati nazad.

Izbegavajte "odgajivače" za koje osetite da žele samo da vam "uvale" štene, po svaku cenu, koje ne interesuje ništa o vama i vašim životnim prilikama; dobar odgajivač, kome je stalo do svojih pasa želeće da zna o vama što je moguće više. Izbegavajte one za koje osetite da "štancuju" štenad, koji biraju mužjake "s ćoška manje troška". Dobar odgajivač planira svoja legla pažljivo, bira odgovarajuće krvne linije, i najčešće je profesionalac: to znači da ne ide na posao 8 sati i radi i misli o nečemu sasvim drugom, već je sav svoj život posvetio psima.

 Takođe, bez obzira da li ste želeli samo kućnog ljubimca bez nekih naročitih aspiracija za izlaganje, veoma mali broj ljudi uopšte ne zanima opšti izgled psa u smislu tipa: tako na primer većina ne voli pse tanke šiljate njuške, tankog kostura , visoke na nogama

Kako odabrati štene?
Svi štenci u dobi od 8 sedmica (najmlađa dob za preuzeti štene) su slatki i neodoljivi. Teško je sa stopostotnom sigurnošću procjeniti kako će štene izgledait kad odraste no u tome vam svako može pomoći dobar uzgajivač.

Bitno je da vidite majku štenaca (ako možete i oca) jer time dobivate smjernicu o budućem izgledu vašeg kućnog ljubimca.

I još jedna bitna napomena!
Svakako se raspitajte o zdravstvenom stanju majke i oca (snimka kukuva, pregled očiju), kada su štenci čišćeni od crijevnih parazita i kada su cijepljeni jer predispozicije za dobro zdravlje vašeg budućeg psa trebaju biti na prvom

Mužjak ili ženka?
Vrlo često postavljeno pitanje budućih vlasnika, posebno ako prije nisu imali psa. Iako su goldeni pasminski gledano svi obdareni s istim (određenim) karakternim kvalitetama, a s druge strane svaka jedinka je posebnost sama po sebi, slijedeći reci će vam pokušati dati grubi prikaz razlika između mužjaka i ženke goldena (napominjem još jedanput da ovi reci ne moraju određivati u potpunosti svaku jedinku).

Oba pola imaju i dobrih i loših strana. Često se smatra da je ženkama potrebno pokloniti više pažnje nego mužjacima. No njih je lakše školovati i znaju biti privrženije vlasniku, pa su zbog toga bolji kao vodiči. Njen reproduktivni ciklus se ponavlja jedanput do dvaput godišnje i traje dve sedmice iako sama ženka "pušta" mužjaka (mogućnost oplodnje) 3 - 4 dana u toku tog dvosedmičnog vremenskog perioda.

Ljubitelji mužjaka tvrde da su oni po čudi postojaniji nego ženke. No mužjak će vrlo vjerovatno lutati u potrazi za ženkom ako se neka u blizini tjera. Koliko će se to puta dogoditi u toku godine zavisi o broju ženki koje se nalaze u njegovoj bližoj i daljoj okolini. Njihova jača narav čini ih težim za školovanje i vjerovatno će više pokušavat osporavat ljudsku prevlast. Kaže se da mužjaci imaju više karaktera, a to je djelomično i istina - to je dio njihove urođene, nagonske samostalnosti, pa se često vole šepuriti poput purana.

Početna strana