NEŠTO O ZLATNIM RETRIVERIMA

Najpopularniji lovački pas na svijetu

Razni oblici lova uslovljavali su stvaranje različitih pasmina pasa s ciljem ispunjavanja specifičnih zahtjeva pojedinih vrsta lova. Tako su nastali lovački psi: ptičari, jamari, goniči, krvosljednici i retriveri (donosači). Cilj u uzgoju retrivera bio je jedan: stvoriti psa koji će donositi razne vrste ptica u bilo koje godišnje doba, po bilo kakvom vremenu i na bilo kakvom terenu. Prvenstvena zadaća pasa je bila donošenje iz vode, te ono što je drugim psima nemoguće, aport iz duboke, hladne vode usred zime - retriveru predstavlja zadovoljstvo. Međunarodna kinološka federacija (FCI) priznala je pet vrsta retrivera, a razlikuju se, između ostalog, po vrsti dlake, ali zajedničko svojstvo svih tipova dlake je da savršeno štite psa od hladne vode. Dlaka nekih retrivera je praktički "nepromočiva".

Jedan od najpopularnijih pasmina pasa je zasigurno Zlatni retriver koji potiče sa Britanskog ostrva.
Oni su nježni, pristojni i inteligentni
porodični psi sa mnogo šarma. Lako se dresiraju i jako su strpljivi i nježni prema djeci. Uživaju udovoljavati gospodarima, pa dresura postane zabava.
Prijateljski su raspoloženi prema svima, čak i prema drugim psima. Kako rijetko napadaju, retriveri su jako dobri psi čuvari, jer glasnim lajanjem upozoravaju na dolazak stranaca u kuću.

Moraju biti uz ljude da bi bili sretni, a ako su izolirani od ljudskog kontakta kroz duže vrijeme, postanu problematičnog ponašanja.

Zbog jako dobrog njuha neki od njihovih talenata su lov, traganje, donošenje lovine, detektiranje narkotika kao policijski psi, zatim agility kao takmičenje, poslušnost i izvođenje trikova, a zbog velikog strpljenja i poslušnosti koriste se kao psi vodiči slijepih osoba.

Pogodni su za držanje u kući ili stanu uz dovoljno dnevne šetnje i istrčavanja , a jako vole donošenje loptice ili štapa. Bitno je da se pravilno hrane i imaju dovoljno aktivnosti, jer u protivnom dolazi do prekomjerne težine.

Mužjaci narastu od 56-61 cm, a ženke 51-56 cm, a težina im je 27-36 kg – mužjaci i 25-32 kg – ženke.

Genetski su podložni displaziji kukova i nasljednim očnim deformacijama. Česte su kožne alergije koje odmah zahtjevaju veterinarsku skrb.

Životni vijek im je 10 do 12 godina. Simpatičan je, živahan i jak pas. Već iz daleka se vidi da je istrajan trkač. Jako je umiljat. Za njega je karakteristična duga, zlatna, glatka i lagano valovita dlaka. Čeoni i nosni dio lobanje su jako razvijeni, mada ne grubi. Zlatni retriver ne sme delovati grubo. Oči i vjede su tamno obojane i imaju mekan izraz. Rep je ravan, obrastao dugom dlakom i pravi zastavicu. Ne sme biti držan visoko, a uopće ne preko leđa. Gornja dlaka ne sme biti kovrčava, a pod njom je gusta poddlaka, koja ne propušta vodu. Boje: svi tonovi izmedu zlatne i boje vrhnja, krzno ne smije biti smede ili boje mahagonija. Visina - od 56 do 62 cm, težina - 29 do 32 kg. Ima dugu životnu dob.

Zlatni retriver je priznat kao rasa u Engleskoj 1913. godine. Nastao je ukrštanjem zlatno žutog Wavy Coat Retrievera (retrivera valovite dlake) s vodenim španijelom, irskim seterom i žutim goničem. Nije poznato kako je teklo ukrštanje. Rasu je stvarao lord Tvidmaut sredinom prošlog stoleća. Zlatni retriver je zbog svoje Iepote postao omiljena rasa. U toku lova donosi ustrijeljenu pernatu divljač. Pošto odlično pliva, koriste ga i u obraslim močvarnim predelima. Aktivan je i u hladnoj vodi, jer njegova poddlaka ostaje suha i topla. Kao porodični pas je nadasve strpljiv, miran i privržen članovima svog čopora. Jako voli decu. Nije agresivan, a po naravi je oprezan. Ukrasan je pas i potrebno mu je puno slobode i bavljenja s njim. U većoj starosti ponekad se javlja siva mrena na očima. Inače je otporan.

Vodiči slijepih osoba
Dlaka je ravna ili lagano valovita s gustom poddlakom. Dlaka dobro prilije
že uz tijelo i nikada ne smije biti svilenkasta. predugačka dlaka, mekana, kao i "otvorena" dlaka koja dobro ne štiti tijelo je mana. Zastavice su naglašene. Za ocjenjivanje dlaku treba urediti, ali tako da se ne mijenja prirodni izgled psa. Boja je, kao što smo već spomenuli, zlatna ili krem a raznim nijansama. Labradori se uzgajaju a tri boje, obično se kale 90 % crnih, 9 % žutih i samo 1 % čokoladnih! Kretanje je slobodno, lagano, bez napora. Kad se brzina poveća pas ostavlja trag po zamišljenom pravcu, "single-tracker". Dobroćudnost je jedna od najboljih karakteristika pasmine i to je sigurno jedan od razloga njegove izrazite popularnosti. I labradori i goldeni su kao i svi retriveri stvoreni za lov, ali oni se danas koriste i kao izvanredni vodiči slijepih osoba, a policiji kao psi za otkrivanje droge, eksploziva, za spašavanje ljudi iz lavine i ruševina. Oni su odlični natjecatelji na vježbama poslušnosti, u agilitiju, a sjajni su i kao obični kućni psi. Labradori nisu nikad uzgajani da budu oštri, tako da se ne koriste kao čuvari ili službeni psi. Ovi psi su danas i među najpopularnijim izložbenim pasminama, na bilo kojoj velikoj izložbi pasa oni su uvijek a vrhu po broju prijava.

Početna strana