PORIJEKLO

Zemlja porijekla: Ujedinjeno Kraljevstvo
Pasminska skupina: retriveri (donosači)
Pasminska grupa: VIII. FCI skupina / I. sekcija

Zlatni retriver ili izvorno golden retriver jedna je od najpopularnijih pasmina pasa u svijetu odmah uz bok labradoru. Pretpostavlja se da i golden ima porijeklo od pasa uvezenih u Englesku s Newfoundlanda, vjerojatno je u uzgoju korišten irski seter i neke vrste vodenih španijela. Postoji pretpostavka da je prilikom uzgoja upotrijebljen i bloodhound. Zanimljivo je da su već a drugoj polovici 19. st. goldeni uzgajani metodama linijskog uzgoja, što se nije često koristilo u to doba u uzgoju pasa. U Engleskoj su postali popularni krajem 19. vijeka. Prvi put je golden retriver pobijedio na radnoj utakmici 1904., a na izložbu su prvi put izvedeni 1908. godine. No, tada su izlagani još kao flat coated retriveri zlatne boje. Godine 1913. razvrstani su kao posebna pasmina s imenom "zlatni ili žuti retriver". U to doba goldeni su bili prvenstveno radni psi, poznati kao odlični aporteri ali i kao pouzdani psi na tragu zbog izvrsnog njuha. Prednost su imali tamniji nad svijetlim psima. Godine 1936. engleski standard je promijenjen i dozvoljene su i svjetlije boje. Danas je boja goldena razlog brojnih diskusija, i zaista je malo pasa zlatne boje. Prije nekoliko godina a Engleskoj, bio sam zaista iznenađen jer je gotovo 90 posto prijavljenih pasa bilo svijetle boje. Ti su psi bili zaista svijetli, gotovo bijeli.

Još u XIV vijeku među prvim lovnim psima koji su se koristili za donošenje divljači (aportiranje) bili su španijeli od kojih su kasnije evoluirali seteri i poenteri. Oni su izgledali nešto veći od današnjih španjiela. Tek od 1830.godine na ovamo, zbog sve većih potreba u lovu, lovci su počeli da razmišljaju o novoj rasi koja bi bila specifična i to za pronalaženje i donošenje divljači. Cilj je bio da se dobije poslušan pas sa dobrim njuhom, mekog zagriza i sa određenim individualnim osobinama.Počeli su sa ukrštanjem lovnih pasa. Dobijani su psi mješovitog porijekla sa nedefinisanim varijetetima.

Ruska legenda
Krajem XIX vijeka pojavila se jedna romantična teorija, tkz. "cirkusna legenda" o porijeklu zlatnih retrivera u koju se dugo vjerovalo. Po toj legendi zlatni retriver vodi porijeklo od ruskih cirkuskih pasa koje je izvjesni Lord Tvidmaut navodno vidjeo i kupio kad je jednom bio u ruskom cirkusu koji je gostovao u Engleskoj, za koje se govorilo da su lijepi žuti psi. Čak se tvrdi da postoji fotografija na kojoj je Lord Tvidmaut sa tim psima. On je kasnije neke od tih pasa prodao svojim prijateljima i poznanicima koji su ih izlagali kao zlatne retrivere. Predanje govori da su ruski retriveri bili krem, bež, pa cak i potpuno bijele boje, sa dugom talasastom dlakom i sa kovrdzavim repom.

Ipak,  podatak koji je možda najviše sumljiv i ne slaže se sa legendom o cirkuskim psima je da je jedan od tih pasa bio i Nus, navodno kupljen od ruskog cirkusa 1868.godine iako se u knizi uzgoja Nous pominje još u 1864.godini. Jedino objašnjenje je da su možda postojala dva retrivera sa istim imenom, što je malo vjerovatno s obzirom da navedene godine označavaju same početke zasnivanja rase zlatnih retrivera. S druge strane, ne može se potpuno iznegirati legenda o cirkusu jer su podaci o tome pronađeni u porodičnoj dokumentaciji koja govori o lijepim, žutim psima koji su nosili tipično cirkuska imena, na primjer Sančo.

Ustanovljenje rase
Nešto pouzdaniji podaci o upotrebi naziva retriver nalaze se i knjizi uzgoja Ser Dadli Mardžoribenksa u kojoj se u dva navrata , prvo 1842. a potom 1857.godine, pominje ime retriver. Medjutim, osim imena pasa i podataka o uzgoju ova knjiga ne govori nista o boji retrivera.Prvi veći korak ka ustanovljenju rase se dogodio kad su ukršteni seteri (koji su imali funkciju aportera), sa mnogo manji psom Njufaudlenderom Svetog Džonsa. Njihovi potomci su dospjeli u Englesku ribarskim brodovima s Njufaundlenda i nasli su se u razlicitim djelovima Engleske.

Zlatna knjiga
Zahvaljujući istoričaru ove rase Elmi Stoneks (Elma Stonex) koja je sakupljala podatke o svim zlatnim retriverima u zemji, postoje detelji podaci o porijeklu i razvoju rase zlatnih retrivera u Velikoj Britaniji. Pored nje, VI vojvoda od Ilčestera, nećak Lorda Tvidmauta, sačuvao je originalnu knjigu sa kompletnim bilješkama  o uzgoju ove rase a koju je 1960.godine Kinološko Dručtvo Engleske i zvanično priznalo.

Smatra se da je prvi zlatni retriver bilo jedno žuto štene iz crnog legla koje je Lord Tvidmaut kupio u Brajtonu od nekog zanatlije. To prvo štene je zavedeno pod imenom Nus, 1865.godine (oštenjeno Juna 1864.) Sledeći korak Lorda Tvidmauta je bio parenje ženke tvid-voter španijela pod imenom Bel (Bell) sa Nusom, u junu 1868.godine čije je vlasnik bio rođak Ser Dadli Mordžoribenksa, Dejvid Robertson. Iz ovog legla su dobijena četiri žuta šteneta koji su bili osnova za ustanovljenje zlatnih retrivera kao posebne vrste.To su bili Krouks (Crocus), Kauslip (Cowslip), Primrouz (Primrose) i Ada (Ada) od kojih potiču mnogi kasniji zlatni retriveri. Od 1868. do 1890. uslijedila su prezizna ukrštanja.

Početna strana