STO

Gornja povrsina stola povrsina za igru je pravougaonik dugacak 2.74 m, sirok 1.525 m i mora biti horizontalna, 76 cm iznad poda.Povrsina za igru ne ukljucuje strane ispod gornje povrsine stola. Povrsina za igru moze biti od bilo kog materijala, ali na svakom djelu standardna lopta pustena sa visine od 30 cm mora odskociti oko 23 cm. Povrsina za igru treba da bude jednolicno tamne boje, bez sjaja, ali sa belom uzduznom linijom sirine 2 cm uz svaku ivicu i belom krajnjom linijom sirokom 2 cm uz svaku ivicu. Povrsina za igru je podjeljenja na dva jednaka polja vertikalnom mrezom, koja je paralelna krajnjim linijama i koja mora biti neprekidna na citavoj povrsini svakog polja. Za igru parova svako polje je podjeljeno na dva jednaka polu-polja belom sredisnjom linijom sirine 3 cm, koja je paralelna uzduznim linijama. Sredisnja linija se smatra delom desnog polu-polja.

 

MREZA

Pod mrezom se podrazumeva mreza, delovi za njeno zatezanje, drzaci i delovi za njeno pricvrscavanje za sto. Mreza mora da visi na uzici ciji su krajevi pricvrsceni za vertikalne drzace visoke 15.25 cm i spolja udaljenim 15.25 cm od uzduzne linije. Vrh mreze mora biti celom svojom duzinom 15.25 cm iznad povrsine za igru. Donji kraj mreze mora biti celom svojom duzinom sto je moguce blize povrsini za igru, a njeni krajevi sto je moguce blize drzacima.

 

LOPTA

Lopta mora biti sferna, precnika 40 mm. Lopta mora biti teska 2.7 gr. Lopta mora biti celuloidna, ili od slicnog plasticnog materijala, bele ili narandzaste boje i bez sjaja.

 

REKET

Reket moze biti bilo koje velicine, oblika ili tezine, ali ploca reketa mora bitikruta i ravna. Najmanje 85% debljine ploce reketa mora biti od prirodnog drveta. Sloj lepka unutar reketa moze biti pojacan vlaknastim materijalom kao ugljenim blaknima, staklenim vlaknima ili presovanim papirom, ali nesme biti deblji od 7.5% ukupne debljine odnosno 0.35 mm, zavisno sto je manje. Strana ploce koja se upotrebljava za udaranje lopte mora biti prekrivena ili obicnom nazubljenom gumom sa zupcima prema spolju ukupne debljine ne vise od 2 mm ukljucujuci i ljepilo, ili sendvic gumom as zupcima prema spolju ili prema unutra ukupne debljine ne vise od 4 mm ukljucujuci i ljeoilo. . Obicna nazubljena guma je jedan sloj ili prirodne ili sinteticke nesundjeraste gume sa zupcima ravnomjerno rasporedjenim po njenoj povrsini cija gustina nije manja od 100 i nije veca od 50 zubaca po kvadratnom centimetru. Sendvic guma  je jedan sloj sundjeraste gume pokrivene jednim spoljnim slojem obicne nazubljene gume. Debljina nazubljene gume ne sme biti veca od 2 mm. Materijal kojim je prekrivena ploca reketa mora pokrivati celu plocu reketa do ivica, ali da ih ne prelazi. Deo ploce uz drsku, koji se drzi prstima moze biti nepokriven ili pokriven bilo kojim materijalom. Ploca reketa , svaki sloj unutar ploce reketa i svaki sloj obloge reketa ili ljepila mora biti neprekidan i svuda iste debljine. Povrsina materijala za prekrivanje strane ploce ili sama strana ploce, ukoliko je nepokrivena, mora biti bez sjaja, svetlo crvene boje sa jedne strane i crne boje sa druge strane. Mogu se dozvoliti neznatna odstupanja u pogledu celovitosti ostecenja, izbledelosti ili jednolicnosti, ako time nisu znacajno promjenjena svojstva povrsine. Na pocetku partije i svaki put u toku partije kada mjenja reket, igrac mora da pokaze svom protivniku i sudiji reket s kojim ce igrati i mora im dozvoliti da reket pregledaju.

 

home page