О ПРАВОСЛАВЉУ

 

Православну Цркву је основао сам Господ Исус Христос и она представља живи израз Његовог присуства у историји људског рода. Православље се посебно одликује богатим литургијским животом и својом вијерношћу апостолском предању. Православни хришћани вјерују да је управо њихова Црква сачувала пуноћу предања и континуитета древне Цркве, за разлику од осталих хришћанских вјероисповијести које су у мањој или већој мјери одступиле од заједничког предања Цркве првих десет вијекова. Данас Православна Црква броји близу 300 милиона вјерника који живе у вјери и предању седам Васељенских Сабора. У грчком језику ријеч "ОРТОДОКСИЈА" означава право вјеровање и право слављење (Бога) и односи се на све оне хришћанске заједнице и појединце који су сачували вјеру утврђену светим саборима, насупрот онима који одступили од првобитне вјере и пали у јереси. Званични назив Цркве у њеним литургијским и канонским текстовима јесте "Православна Католичанска (= саборна) Црква".

У ширем богословском смислу "Православље није тек један од видова чисто људске организације на челу са патријарсима, епископима и свештеницима који служе Цркви нити је то само Црква која се званично назива "Православном". Православље је прије свега мистичко "Тијело Христово" и његова глава јесте сам Христос (види. Еф. 1, 22-23 и Кол. 1, 18-24). Православље не чине само свештеници већ сви они који истински вјерују у Христа и који су Светим Крштењем постали чланови Цркве коју је Он сам основао, они који живе на земљи и они који су се упокојили у вјери и побожности".

Данас Православна Црква представља непроцјењиву ризницу богатог литургијског предања које потиче из најранијих периода хришћанства. Осјећај свештене љепоте и величанства у православној Божанској Литургији ствара жив и снажан осјећај присуству неба на земљи. Православна црквена умјетност и музика имају значајну функционалну улогу у православном животу и омогућавају чак и тјелесним чулима да осјете духовну величину Божјих тајни. Православне иконе нису само прекрасна умјетничка дјела која имају извјесну естетску и поучну функцију. Оне су прије свега средство помоћу којих опитно доживљавамо реалност Царства небеског на земљи. Свештене иконе крију неисцрпне дубине тајне Христовог оваплоћења за чију су одбрану хиљаде мученика жртвовале своје животе.

 

назад