Istraživanje koje je uključivalo 130 anoreksičnih žena u dobi od 20 godina rezultiralo je spoznajom da se kod 92 posto slucajeva pojavio zabrinjavajuci gubitak kostanog tkiva (osteopenia) posebno u podrucju kičme i zdjelice. Njih 38 posto razvile su toliko velika ostecenja da se mogu klasifikovati medju oboljele od osteoporoze.

Nažalost, istraživači iz Opšte bolnice Massachusetts spoznali su da hormonska terapija i uzimanje kalcijuma ili vitamina D nije popravilo gustoću kostiju. Vodja istraživanja i šef neuroendokrinog odjela Dr. Anne Klibanski kaze: - Neke od ovih djevojaka doživjele su oštećenje kostura slicno onom koje se javlja tek kod nekoliko decenija starijih zena, i to unatoč hormonskoj terapiji.

Izostanak menstrualnog ciklusa, uobičajene posljedice gubitka težine, kod nekih je povraćen uz pomoć hormonske terapije estrogenom, no ista terapija nije imala nikakav efekt na gustoću kostiju. Zapravo skupljeni dokazi ukazuju da je oštećenje kostura kod oboljelih od anoreksije nepopravljivo. Ukoliko, uz sve ovo, osoba ima pretjeran strah od debljine, kod devojaka izostane menstruacija, odnosno izgubi interes za seks, ili mladići gube potenciju, dijagnoza mentalno uslovljenih poremećaja ishrane je sve jasnija

Sto je gubitak težine bio značajniji to je bila jača osteopenija, a stručnjaci su zaključili da je dobivanje i održavanje zdrave težine ključ za očuvanje zdravog kostura.

 

Prethodna stranica