Obzirom da je riječ o bolesti koja zahvata veliki broj osoba i predstavlja ozbiljan medicinski i socijalni problem trebalo bi poraditi na problemu prevencije. U našim je uvjetima borba protiv anoreksije otežana prvenstveno zbog postojećeg svjetskog trenda da se medijskim pritiskom reklamiraju pretjerano mršave osobe kao ideali ljepote i zdravlja.To je jedan og glavnih uzroka što mladi oboljevaju od ove opake bolesti.

 

Stručne osobe koje rade s djecom, od nastavnika do liječnika, trebali bi širiti znanje o nepotrebnosti i štetnosti dijeta koje se svakodnevno lansiraju u časopisima jer, uprkos činjenici da medijski pritisak nije uzrok anoreksije, sigurno je da predstavlja činjenice rizika za ranjive osobe. Jednako bi tako bilo neophodno na sličan način pristupati roditeljima jer veoma često upravo oni podržavaju nepotrebne dijete svoje djece. Posebno bi trebalo biti jasno da u ovoj bolesti nema spontanog izlječenja. Malo je vjerojatno da će se sva uobičajena obećanja izmršavjene mlade djevojke da će od sutra ipak jesti, jer je shvatila da gladovanje nema smisla, ostvariti. Kako bi prevladala bolest pacijentici je potrebna liječnička pomoć, posebno psihoterapijska, ma kako to bilo bolno priznati obitelji i njoj samoj. Cilj terapije je postići emotivnu zrelost i psihičku stabilnost osobe, uz potpuno prihvatanje sebe i pozitivan stav prema životu,

 

 

 

Text Box:  
Roditelji, oprez!
Bolest je jednostavno prepoznati OBRATITE SE LJEKARU:

 

 

 

 

 

 

 

 
 

*      ako vam je dijete ili tinejdzer opsjednut dijetama i ne prestaje da se osjeća debelo, obično nakon većeg gubitka kilograma.

 

*      ako dijete hronično upotrebljava laksative, diuretike, emetike ili tablete za skidanje kolograma.

 

*      ako vam dijete prekomjerno vježba kako bi omršavilo.

 

*      ako vam je dijete zaokupljeno hranom, kalorijama i pripremom hrane.

 

Prethodna stranica