Zanimljivosti

Kratkorepe divlje macke koje odmalena zive uz covjeka mogu se pripitomiti i postati i prijatne, ali ipak "zivahne"  zivotinje.

Glasno rikanje bengalskog tigra cuje se na udaljenosti od dva kilometra.

Za razliku od ostalih divljih macaka tigrovi cesto jedu i vec trulo meso.

Kad tigar ulovi svoj plijen, pocinje ga jesti uvijek od straznjih dijelova.

Vise od polovine mladih tigrova ugine prije nego sto dosegnu polnu zrelost.

Godine 1969. uvezli su trgovci krznima u Sjevernu Ameriku ukupno 129.000 krzna ocelota.

U mraku sve macke vide 6 puta bolje od covjeka i znatno bolje od mnogih sisara koji su aktivni pretezno danju.

Egipcani su pripitomljavali africku divlju macku i na taj nacin stitili svoje ambare od glodara.

Latinsko ime risa, Lynx, vjerovatno potice od grckog "lygx", sto je mozda izvedeno od "lenkos" sto znaci "svjetlece", zbog njegovih nocu doslovice svjetlecih ociju. I u nekim drugim modernim evropskim jezicima njegovo se ime izvodi od rijeci "svjetleci".

Kako bi ulovio biserka pri uzletanju, ris sa mjesta moze skociti i do dva metra u vis.

Naziv karakal dolazi iz turskog jezika, a znaci "crno uho".

Za karakala je poznato da ubija velike zmije. Jednom je jedan odrasli karakal u nekom indijskom zooloskom vrtu ubio veliku kobru koja je usla u njegov kavez.

Trgovci krznom vrlo cijene krzno Geoffroyeve macke. Samo 1983. godine je ubijeno 80 000 tih macaka radi njihovog prekrasnog krzna.

Za izradu krznenog kaputa prosjecne duzine potrebno je otprilike 25 Geoffroyevih macaka.

Latinski naziv za vrstu kojoj pripada margaj izveden je od imena princa von Wieda, potomka loze iz Lahngaua, koji je u 19. vijeku vodio ekspediciju za istrazivanje zivotinja i biljaka u sumama Brazila.

U engleskom i francuskom jeziku margaj se zove "margay". Rijec je izvedena iz jezika tupi, najvaznijeg jezika kojim su komunicirala brazilska indijanska plemena.

U zooloskim vrtovima sirom svijeta ima ukupno 9 pustinjskih macaka, a sve one vuku porijeklo od jednog para macaka. Ybog toga u njima postoji velika opasnost da ce doci do medjusobnog oplodjivanja unutar iste porodice.

U biblijskim  vremenima je azijski lav bio rasprostranjen i na podrucju Izraela. S tog je podrucja nestao jos u 13. vijeku.

Leopard pije vodu najradije svaki dan,ali bez nje moze izdrzati i citavih mjesec dana.

Leopardi imaju izrazen smisao za orijentaciju: bila je uhvacena jedna skupina leoparda koja je zivjela u predgradju Nairobija i pustena na slobodu u nacionalnom parku Tsavo. U periodu od nekoliko sedmica leopardi su pronasli put kojim su se vratili u Nairobi.

Sluh leoparda dvostruko je bolji od sluha covjeka, a njegova sposobnost vida u sumraku sesterostruko je bolja od covjekove.

Vec 3 000 godina prije Hrista ljudi su dresirali geparde za lov.

Maksimalnu brzinu od preko 100 kilometara na sat gepard moze postici u roku od samo 3 sekunde.

    pocetna