FULGENCIO BATISTA Y ZALDIVAR (1901-1973)

Batista je rodjen u Banesu,na Kubi 1901 godine.Ima spanske i africke krvi zbog cega se smatra mulatom.Neki kazu da je filipinskog porijekla i da sigurno vodi porijeklo od prvih naseljenika Kube Tainosa.U vojsku je stupio 1921.godine.Narednik Batista predvodio je pobunu koja je smijenila vladu Karlosa Manuela de Cespedes-a.Ramon Grau je postao predsednik i Batista je postao glavni nacelnik vojske.

Batistina Kastrova porodica su se poznavale.Poznato je da je Batista Fidelu Kastri poklonio veliki svadbeni poklon, Raul Kastro je jedno vrijeme vjerovao da je sin Batistinog nizeg oficira.

Poznato je mnogo borbi protiv Batiste,ali sve su zavrsile u Batistinu korist.To ukljucuje i pobunu koja je izbila u Guamu,u mjestu u Sierra Maestra,gdje su sljedbenici anti-Batiste poznatiji kao "Gamboa" dozivjeli poraz.

U oktobru 1940.godine Batista je izabran za predsednika Kube. Za vrijeme njegove vladavine,1940 godine sastavio nacrt plana(koji je kasnije odobren),a odnosio se na rad,zaposljavanje,socijalnu sigurnost i na liberalne ekonomske reforme.1944 Batisti je bilo zabranjeno da trazi ponovnu vladavinu zbog vremenske granice.Povukao se na Floridu,sve do povratka 1952.godine.

Batista je 10.marta 1952 godine nastupio kao hladnokrvan i nemilosrdan covjek,kada je sa vlasti zbacio Karlosa Prio Sokaresa.Nova vlada dobila je priznanje SAD-a i veliki broj americkih korporacija nastavilo je da preplavljuje Kubu.Stanovnistvo je u pocetku prihvatalo taj nacin vladavine,nadajuci se da ce Batista vratiti stabilnost na ostrvu.Batistino porijeklo i podrzavanje kubanskih religija dovelo je do toga da ga podrzavaju i neki tamni slojevi drustva.Imao je podrsku mafije Havane.Komunisticka partija podrzavala je Batistu sve do sredine 1958.godine.

Jedan od najvecih neprijatelja Batiste bio je Fidel Kastro.Kastro je pokusao da smjeni Batistu,ali zavrsio je u zatvoru poslije napada u Monkada Baraks,jula 1953 godine.U pokusaju da zaustavi daljnja nezadovoljstva,Batista je na kubanskoj televiziji prikazao gerile koje je ubila kubanska vojska.Ali njegova nepopularnost porasla je jos vise.

Pod pritiskom Jezuita,Batista je morao da oslobodi Kastra.Kastro je oslobodjen  u maju 1955. godine.Zatim je otisao u Meksiko i SAD gdje je pokusao da organizuje jos jednu revoluciju.Na Kubu se vratio kao vodja pokreta "26.jul",koja je izvrsila jos jedan napad na Batistinu vladu 1956 godine.U maju 1958 godine,Batista je izvrsio nekoliko mnapada na Kastra i njegove sljedbenike,zbog napada predsednicku palatu.Kastrove snage zabiljezile su seriju pobijeda.1.januara 1959 Batista je otisao Dominikansku republiku,a Kastrove snage zauzele su Havanu.Kasnije je Batista otisao u Portugal,a ostatak zivota proveo je u Marbeli,u Spaniji gdje je i umro 6.avgusta 1973 godine.

 

 

 

 

znacajne licnosti