FIDEL ALEHANDRO CASTRO RUZ(1926)

Fidel Alejandro Castro Ruz  rodjen je 13.avgusta 1926 godine.Vlada Kubom od 1959.godine kada je sa svojim pokretom "26.jul" zbacio sa vlasti Fulgencia Batistu i pretvorio Kubu u prvu komunisticku drzavu na zapadnoj hemisferi.

Na Fidela Kastru pokusano je izvesti 637 atentata.

Kasto je vodio antiamericku politiku.Zbog toga je iamo veoma dobre veze sa Sovjetskim Savezom,sve do njegovog raspada.Uveo je reforme u poljoprivredi,agrikulturi,zdravstvu i obrazovanju.

Kao svog zamjenika,postavio je svog brata Raula,koji vrsi visoke politicke duznosti.Vlada SAD-a planira da poslije Fidelove smrti napadne Kubu.

Kastro je rodjen Biranu,u provinciji Holguin koja se ne nalazi daleko od rodnog mjesta Fulgencia Batiste.Kastro ima dva brata,Ramona koji se bavi agrikulturom i Raula koji se bavi politikom.On takodje ima jos jednu sestru Juanitu,koja zivi u SAD-u.

Skolu je zavrsio 1945,poslije cega je upisao Pravni fakultet u Havani.Tu je poceo da se bavi politikom.Tu se pridruzio kubanskoj partiji koja je zahtijevala promjene.1948 godine,Kastro odlazi u  Bogotu i tamo biva optuzen da je ubio vodju kolumbijske liberalne partije zbog cega bjezi iz ove zemlje.

Iste godine 1948,Kastro se zeni Martom Diaz Balart,studenticom filozofije iz ugledne porodice.Kao vjencani poklon od Batiste bobija 500 americkih dolara.Sa Martom Fidel je dobio sina Fidelita,koji se danas takodje bavi politikom.

1950. godine Kastro je zavrsio studije i poceo da radi u maloj firmi i da brani uglavnom siromasne ljude.1951.godine Kastro je postao vodja Ortodoksne Partije,ali se partija ubrzo ugasila.Kastro je 26.jula 1953 godine organizovao napad na Monkada Baraks.Napad se pokazao kao neuspjesan i poginulo je 60 od 135 vojnika.

15.aprila 1961.godine,dan nakon sto je Kastro revoluciju oznacio kao socijalisticku,Kubu su napale SAD.TO je bio neuspjeli pokusaj zbacivanja Kastra sa vlasti.Taj napad odigrao se kod Girona,blizu Zaliva Svinja.CIA je predpostavljala da ce se narod okrenuti protiv Kastra.Naprotiv,nekoliko hiljada ani-Kastrovih sljedbenika zatvoreno je.Predsednik Kenedi je u zadnji tren obustavio nekoliko granatiranja.Ovo otkazivanje takodje je zaustavilo i US marince koji su cekali posljednju komandu.Kubanci su uspjeli da potope dva americka broda.

U svom govoru je nacionalno prenosen,12.02.1961,Kastro je deklarisao drzavu kao komunisticku.

7.februara1962 godine,SAD je proglasila embargo protiv Kube,koje ukljucuje zabranu odlaska americkih turista u ovu zemlju.