ERNESTO CHE GUEVARA(1928-1967)

 Ernesto Rafael Gevara da la Serna(Ernesto Guevara de la Serna) rodjen je 14.juna 1928godine u Argentini.Bio je teoreticar i takticar gerilskog ratovanja i veoma bitna figura u revoluciji Fidela Kastre na Kubi(1956-1959)kao clan pokreta"26. juli".

Rodjen je u porodici srednjeg staleza,u argentinskom gradu Rosario.Ubrzo porodica Gevara preseljava se u Buenos Aires.Niko nije slutio da ce slabasan malisan,koji je vec od malih dana poceo da oboljeva od astme,biti jedan od najvecih heroja savremenog covjecanstva.Ernesto je zavrsio studije medicine sa najvisom ocjenom 1953. i poceo da putuje sirom Latinske Amerike,nastanivsi se u Gvatemali.Zbacivanje predsednika Gvatemale Hakoba Arbensa dovelo ga je u ubjedjenje da ce se SAD uvijek protiviti levicarskim vladama i da ce samo snaznom revolucijom biti okoncano siromastvo u Latinskoj Americi.

Che je tada prvi put stupio u akciju Indiosa,seljak Gvatemale,koji su osnovali svoje "lige" za borbu protiv mocnih sjevernoamerickih kompanija koje su ih eksploatisale.Napustio je Gvatemalu i otisao u Meksiko gdje je upoznao Fidela Kastra i pridruzio mu se.

Poslije kubanske revolucije,radio je kao jedan od Kastrovih najvjernijih pomocnika,posto je bio zgodan i harizmatican,imao je ulogu jednog od najuspjesnijih govornika revolucije.Kastro ga je postavio za ministra industrije.Ali Che nije bio obican ministar,odlazio je na imanja i radio zajedno sa seljacima.

Kubu napusta 1966.godine,da bi se pridruzio revolucionarnim pokretima u drugim zemljama,prvo u Kongu,a zatim u Boliviji.Posto ga je bolivijska vojska uz pomoc CIA-e zarobila i streljala,9.oktobra 1967.godine u blizini sela Igeras,odmah je stekao medjunarodnu slavu i status heroja medju levicarima sirom svijeta.

Njegovo tijelo pronadjeno je u Boliviji 1997.godine i identifikovano analizom DNK poslije cega je prenijeto na Kubu i sahranjeno u gradu Santa Clara.Che je junak i simbol cijele jedne generacije koja postaje nestrpljiva i buntovna,bio je veliki borac za slobodu.

1959.godine boravio je u Beogradu i Moskvi.

znacajne licnosti