PROVINCIJE

Kuba je podijeljena u 14 provincija,169 opstina i jednom specijalnom opstinom,tj. ostrvom Isla de Huventud.                        

                                                        

             

1.Isla de Huventud( Isla de la Juventud) je najvece ostrvo poslije same Kube.Povrsina ovog ostrva je 3,056km i lezi 100km jugozapadno od glavnog ostrva.OVo ostrvo je specijalna provincija i najvece je od 672 ostrva na Karibskom arhipelagu.Ima oko 100,000stanovnika.Najveci grad je Nueva Gerona na sjeveru.Sve do 1978.godine ovo ostrvo se zvalo Isla de Pinos.Veliku povrsinu ostrva prekrivaju sume borova,koje predstavljaju glavne izvore industrije.Agrikultura i pecanje su takodje glavni izvori industrije.Ostrvo ima blagu klimu,ali je poznato da je cesto pod udarom oluja.Vazi za popularnu turisticku destinaciju,sa mnogo plaza i odmaralista.Prije embarga SAD-a na Kubu,vecinu zemljista posjedovali su Amerikanci.

 

2.Pinjar del Rio sadrzi jedan planinski vijenac,Cordillera de Guaniguanico,koji je podijeljen na istocni Sierra del Rosario i zapadni Sierra de los Organos.One formiraju karakteristican prizor,brdovita polja limuna i ravne,plodne doline.Ona provincija se oslanja kompletno na uzgoj duvana.Najboli duvan koji se koristi za pravljenje ekskluzivnih kubanskih cigara uzagaja se na poljima San Huana i Martineza.

 

3.Grad Havana okruzen je provincijom Havana.Po popisu iz 2003god. ova provincija imala je 723,000 stanovnika.Drugi grad po velicin je Guines.Ova provincija ima brojna naselja uz obalu i nekoliko manjih gradova koji se rangiraju izmedju 20-40 najvecih gradova na ostrvu.Juzni dio karakteristican je po mocvarama i vlaznim povrsinama.U ovoj provinciji proizvodi se hrana,prvenstveno uzgaja se stoka,krompir i voce.Za razliku od ostatka Kube,duvan i secer igraju malu ulogu u njenoj ekonomiji.

 

4.Ciudad de la Habana je takodje jedna od 14 kubanskih provincija.Srediste predstavlja grad Havana,koji je i glavni grad Kube.

 

5.Mantanzas-Najveci gradovi su  Cardenas, Jovellanos i glavni grad ove provincije Matanzas.Druga po velicini provincija na Kubi je uglavnom prekrivena ravnom povrsinom sa najvisim vrhom Pan de Matanzas na samo 380 m nadmorske visine.Na sjevernoj obali nalazi se veci broj pecina na obali.Od svih kubanskih provincija Mantanzas je najvise industrijalizovan sa izvorima nafte,rafinerijama,supertankerskim sposobnostima i 21 secernih mlinova koji obradjuju polja secerne trske.

 

6.Sienfuegos je najmanja provincija Kube.Cienfuegos ima slabo razvijenu ekonomiju i potpuno je zavisan od uzgoja i prerade secerne trske.U ovoj provinciji se takodje nalaze prelijepi vodopadi.Glavni grad zove se Cienfuegos,kao i provincija,a osnovali su ga Spanci 1819. godine.Ronjenje je veoma popularno.Postoji i veliki broj podvodnih pecina.

                                                                                                                                                                                                                                                                         

7.Villa Clara je bogata brojnim pecinama,koralnim gebenima i pjescanim plazama.Najvisi vrh u provinciji je Alturas,na 464 m nadmorske visine.U ovoj provinciji smjesteno je veliki broj jezera koji se koriste za razne sportove,kao i za pecanje.Secerna trska na koju se oslanja ekonomija ove provincije,uzgaja se na sjeveru i tu postoji nekoliko velikih mlinova koji zaposljavaju veliki broj ljudi.

 

8.Sancti Spiritus je ujedno i glavni grad ove provincije.Drugi veci grad je Trinidad.Juzna obala je ravnicarska,ali zapadna obala prekrivena je planinama.Na jugozapadu rasprostranjene su mocvare.Turizam je veliki izvor zarade,posebno stari grad Trinidada,koji je pod zastitom ,jer ima veliki broj zgrada iz kolonijalnog doba.

 
 

9.Ciego de avila je provincija koja prvobitno bila dio Camaguey..Glavni gard je Ciego de avila,koji lezi na glavnom autoputu,a drugi veci grad je Maron.Izmedju Marona i sjeverne obale nalazi se nekoliko jezera,ukljucujuci La Laguna de Leche(Jezero Mlijeka,nazvano tako zbog bijele boje,koja podsjeca na mlijeko).Ovo je i najvece jezero na Kubi.Ova provincija dobila je svoju nezavisnost 1975.godine za vrijeme vlade Fidela Kastre.

 

  10.Camaguey  je najveca provincija na Kubi.Ovo je uglavnom ravnicarski kraj,koji nema vecih brda ili planina.Ovde postoji veliki broj pecina,medju kojima je i omiljena pecina za pecanje Fidela Kastre.Provincija je bogata pjescanim plazama,ali uprkos tome turizam je slabo razvijen.Ekonomija se zasniva na stoci i seceru.Poznati su po kaubojskoj kulturi.

 

11.Las Tunas se na juznoj obali otvara prema Golfskoj struji.Ova oblast je vlazna i omogucava uzgoj secerne trske.U ovoj provinciji se takodje uzgaja stoka.Najveci gradovi su Puerto Padre i Amancio.Razvoj ove provincije poceo je 1975 godine.

 

 

12.Glavni grad provincije Granma je Bayamo.Ostali gradovi su Manzaniilo i Pilon.Provincija je dobila ime po brodu Granma,koji su koristili Che Guevara i Fidel Kastro sa svojim gerilama da dodju na ostrvo Kubu.Ova provincija bogata je uspomenama koje podsjecaju na  kubansku revoluciju.

 

13.Holguin je jedna od najpopularnijih provincija.Ima nesto vise od milion stanovnika.Obuhvata teritoriju od 9300 km,od kojih je 25% prekriveno sumama.Ekononija ove provincije oslanja se na secernu trsku i kafu.Bogata je jos i niklom,celikom,hromom...Turizam je tek odnedavno pocela razvijati Kastrova vlada.Kristofer Kolumbo je 27 oktobra 1492 godine prvi dosao na obale Holguina i reka da je to najljepsa zemlja koju su ljudske oci ikada vidjele.

 

14.Santiago de Cuba ima veoma veliku populaciju ljudi.Ima oko 1,2 miliona stanovnika.Glavni grad je Santiago.Ekonomija se oslanja uglavnom na agrikulturu,na velike plantaze banana,kakaa i kafe.Ova provincija je u proslosti bila mjesto brojnih bitki,tokom kubanske revolucije.

 

15.Guantanamo je najistocnija provincija.Glavni grad je Guantanamo,a drugi veci grad je Baracoa.Arhitektura i kultura Guantanam se znatno razlikuje od ostatka Kube.Provincija je samo 80 km udaljena od Haitija.Guantanamo ima i veliki broj imigranata sa Jamajke.Sjever je prekriven kisnim sumama,dok je jug suv i ima veliki broj kaktusa.

 

naslovna strana