Simpanze

 

Simpanze su nasi najblizi zivuci srodnici i, nakon ljudi, vjerovatno najinteligentnije zivotinje na svijetu. Na temelju njihovog ponasanja mozemo donjeti zakljucke o nacinu zivota i ponasanju nasih vlastitih pradavnih predaka. Od svih zivotinja simpanza je najslicniji covjeku. Prema tome, ne iznenadjuje nas sto ima toliko ljudskih osobina - izrazavanje emocija razlicitim izrazima lica, sposobnost rjesavanja problema i vrlo izrazenu roditeljsku brigu za potomstvo.

 

Ponasanje

PC190009.JPG (924190 bytes)Simpanze zive u cvrstim skupinama od 25 do 80 pripadnika koje predvodi muzjak. Skupina naseljava podrucje koje obuhvaca 18 do 21 kvadratni kilometar, a an otvorenim prostorima i 100 do 200 kvadratnih kilometara. U zivotnom se prostoru cesto preklapaju teritoriji pojedinih skupina. Danju aktivni simpanza noc provodi spavajuci dobro zasticen od neprijatelja u gnijezdu koje je izgradio na drvetu visoko iznad zemlje. Ako se skupina zadrzava na jednom mjestu, gnijezdo koristi vise noci uzastopno. Odrzava ga cistim i strogo vodi racuna da izmet izbacuje preko njegova ruba.

Hrana i prehrambene navikePC190006.JPG (867777 bytes)

Razne vrste voca cine glavni sastojak prehrane simpanzi. Nakon obroka koji obicno uzimaju rano ujutru, simpanze prekidaju sa svojim aktivnostima i dan uglavnom provode odmarajuci se. Samo s vremena na vrijeme pojedu pokoju zrelu bobicu, ukusno lisce, pupove ili cvjetove. Obicno kasno poslijepodne uzimaju drugi obrok pa se u to vrijeme njihove aktivnosti povecavaju. Veliki dio potrebne tekucine simpanze iskoriste iz voca, a ponekad piju kisnicu iz udubljenja u stabllima. Vec je odavno poznato da se simpanze hrane i medom te raznim kukcima, na primjer termitima i mravima. Iznenadjujuce je bilo otkrice biologa da simpanze jedu i meso. Danas se zna da simpanze love, ubijaju i jedu razne sisare, a medju njima i druge majmune. Zivotinje gotovo uvijek ubija odrasli muzjak. Najcesce se najprije on najede, a tek onda plijen podijeli sa skupinom.

Razmnozavanje

Simpanze se pare tokom citave godine, a vrijeme parenja zavisi od spremnosti zenke. U tom se trenutku s njom pari vec broj muzjaka, bez pokazivanja znakova suparnistva. Zenke imaju menstruacijski ciklus i kad nisu bredje tjeraju se svakih 36 dana.Tokom prvih pet mjeseci zivota mladunac se cvrsto drzi za majcino krzno i ona ga posvuda nosi sa sobom. Sa otprilike 6 mjeseci pokusava napraviti prve samostalne korake, a u dobi od godinu dana tezak je oko 9 kg. O majci je ovisan najmanje dvije godine. U dobi od otprilike cetiri godine mladi simpanza najvise vremena provodi sa pripadnicima vrste jednake starosti. Od tada pa sve do starosti od 8 do 10 godina uci kako se kao odrasli pripadnik "drustva" mora ponasati.

Simpanza i covjek

PC190091.JPG (948587 bytes)Iako posjetitelji zooloskih vrtova u citavom svijetu vrlo vole simpanze, te premda su nam u mnogim stvarima vrlo slicni, ipak im najveca opasnost prijeti od covjeka s kojim su nekada bili suparnici na izvorima hrane ali kojih je vec vrlo davno protjerao sa svojih gusto naseljenih podrucja. U nekim krajevima Afrike lov na simpanze za zooloske vrtove i iapitivanja na zivotinjama unosan je posao. Zbog slicnosti sa ljudima, kako ponasanjem tako i tjelesnom gradjom, na simpanzama su provodjena mnoga ispitivanja lijekova. Kritika takve prakse sve je veca, ali se takvi eksperimenti jos uvijek provode.

 

pocetna strana