Zanimljivosti

 

* Cimpanze mogu oboljeti od raznih bolesti od kojih oboljeva i covjek, npr. od malarije

* Cimpanze su jedine zivotinje koje se, kao i covjek, prepoznaju u ogledalu

* Goropadnost mandrila uveliko se preuvelicava. Kada mandril iskezi zube, ne znaci da prijeti napadom, nego je takvo ponasanje zapravo znak njegove podloznosti i pomirljivosti. Pokazivanjem zuba iskazuje da nije mislio nista lose.

* "Orang" i "utan" rijeci su koje na malajskom jeziku znace "covjek" i "dzungla". Zbog toga njegovo ime znaci "covjek iz sume"

* Crni hvatac u slucaju opasnosti laje poput terijera i na taj nacin upozorava pripadnike vrste.

* Ime "Busch baby", sto bi prevedeno sa engeskog znacilo "dijete siprazja", dobio je galagi od prvih britanskih prirodoslovacakoji su ga pronasli zato sto njegovo glasanje zvuci kao plac malog djeteta.

* Dosada najduzi zabiljezeni skok galagija s grane na granu iznosio je vise od sedam metara, a najduzi skok sa mjesta 2,25 metara.

* Procjenjuje se da je u prirodi preostalo jos samo dva do tri posto prvobitnog zivotnog prostora zlatnog lavljeg marmozeta.

* Vidjeni su muzjaci zlatnih lavljih marmozeta kako su ogulili bananu, zdrodili je u ruci i hranili mladuncad.

* Glasno urlikanje ridjeg urlikavca cuje se vrlo daleko: u sumi se njegovo glasanje razlijeze na tri kilometra, a na otvorenom ga mozemo cuti i sa pet kilometara udaljenosti.

* Kad gorila pije, sto se dogadja vrlo rijetko, cini to tako da u vodu uroni krzno, pa zatim sa njega sise vodu.

* Kod medjusobne njege krzna , gorila se tako opusta da katkad pada u stanje neke vrste transa.

* Mladunce prstenastorepih lemura doje sve zenke u skupini, a ponekad posvoje i sirocad iz drugih skupina.

* Prstenastorepi lemur raspolaze sirokim repertoarom glasanja kao sto su skvicanje, dahtanje, ispustanje pucketavih glasova te urlikanje,a kad se gladi, prede poput macke.

* Kada se avet vraca svom partneru, cesto uspostavlja kontakt obuhvatanjem njegovog repa; filipinske i celebeske aveti rado sjede zapletenih repova jedni pored drugih.

*Hulmana ili langura hindusi smatraju svetom zivotinjom, pa se naziva idnijskim svetim majmunom.pocetna strana