U sećanjima sveskih putnika posebno mesto sigurno zauzima Barselona sve popularnija destinacija,''katalonska kraljica'', je intenzivnu turističku ekspanziju počela da doživljava devedesetih, posebno pople Olimpijskih igara, koje su ovde održane 1992.godine.

Ovaj veličanstveni grad osvaja na prvi pogled! Razlog nije samo njegova izuzetna lepota i autentičnost, već i poseban tretman koji turista ima u njemu. Kao u retko kom drugom gradu ovde se oseća kraljevsko veličanstvo.Apsolutno sve je savršeno organizovano, kako bi gost mogao najbolje da iskoristi svoj boravak i što bolje se upozna sa katalonskom prestolnicom. Naravno da nije dovoljan dan da bi se shvatilo kakvim sve čarima mami ova mediteranska lepotica, ali ako kupite kartu za turistički autobus pruža vam se mogućnost da uz pomoć tri različite linije u dvospratnom autobusu bez krova obiđete gotovo sve turističke atrakcije. Vodič vam usput na više jezika govori gde se nalaze i daje kratke informacije sta se u njima može videti. Možete sići gde hoćete, pa se ponovo ukrcati, koliko god puta želite u toku dana! Sa ulaznicom dobijete i mapu grada, na kojoj pise koliko minuta je potrebno da se autobusom stigne od jedne do druge stanice. Uz brošuru o svim znamenitostima, dobijete i knjižicu sa kuponima koji podrazumevaju popust za ulaznicu u muzejima i drugim znamenitostima. Sa glavnog gradskog trga, prema luci vodi gradska “Štrafta” više od kimetar duga ulica Rambla, najpoznatija avenija ne samo u Barseloni, već u cijeloj Španiji. Oivičena drvoradom zasađenim još u Napoleonovom dobu namenjena pješacima sa svih strana mami raznobojno aranžirino cveće, suvenirnice, trafike sa plakatima, knjigama...

Njeno ime potiče od arapske reči rambla,koja znači pesak,pošto je tu u 13. veku bilo korito reke koja je proticala duž zapadne strane grada. Dovoljno je samo jedan dan provesti u ovom gradu, pa poželeti da u njemu ostanete.Zato  treba obići fontanu sa tri Gracije i popiti malo vode: predanje kaže da svako ko to učini zauvek će ostati ovde. Na samom kraju prelepe avenije na domak mora, stoji visoko uzdignuta statua Kristofora Kolumba koji rukom pokazuje na mesto gde je do skora stajala čuvena Santa Marija, jedan od brodova kojim je veliki istraživač zakoračio u novi svet! Pomorski muzej, veliki akvarijum, drugi po veličini u Evropi je posebna atrakcija u luci. Brdo Monžuik je prilika da se vidi jedna od najlepših panorama Barselone i Španska sela, u kome su autentične kuće iz različitih delova Španije. Čuveni slikari Huan Miro, Salvador Dali i Pablo Pikaso čine sveto trojstvo katalonske umetnosti, te stoga njihove muzeje posjećuju svi ljubitelji umetnosti.  Antonio Gaudi koga s pravom nazivaju arhitektonskim genijem, tvorac je najveličanstvenije barselonske crkve koja po njegovoj zamisli nikad ne treba da bude završena, Sagrade Familije. Poklonici sporta neće sigurno zaobići Olimpijski stadion, Espanjol, ali ni Nou Kamp, stadion čuvene Barselone, od koga zaista zastaje dah. Od večernjih turističkih atrakcija svakako su bez premca ‘Magične fontane’, spektakl vode, muzike i svetla koji se odigrava ispred Nacionalne palate u kom je smešten Muzej katalonske umetnosti. Ova fontana u sekundi ispusti više od 2400 litara vode, a za šou koristi skoro 5000 lampi.

 

Vrati se na početnu stranu