:: Istorijat ::

 

Kristofer Kolumbo je prvi put krocio na ostrvo Kubu 28. oktobra 1492. godine. U cast kcerke Ferdinanda V i Izabele I, vladara Spanije, njegovih dobrocinitelja, ostrvo je nazvao Huana. Vremenom je ostrvo postalo poznato kao Kuba, po imenu Kubanasknan - koji su mu dali aboridzini. 

 

 

Kolonizacija od strane Spanije

Kolonizacija je pocela 1511. godine kada je spanski vojnik Diego Velazquez osnovao grad Baracoa. Kasnije je pronasao Santiago de Cuba - 1514. i Havanu - 1515. Spanci su transformisali Kubu u bazu zaliha za ekspedicije u Meksiko i na Floridu. 

Nakon okoncanja Sedmogodisnjeg rata 1763. godine, tokom kojeg je Engleska zauzela Havanu, spanska vlada je postala liberalnija prema Kubi, podsticuci kolonizaciju, ekspanziju trgovine, i razvoj agrikulture. Od 1774. do 1817. populacija Kube je porasla za oko 400.000 ljudi. Preostala ogranicenja u prodaji su bila eliminisana 1818. godine.

Ropstvo je ukinuto 1886. godine. Prinudni rad koji je nametnut od strane Kine je zavrsen do 1817. godine. 1893. je proglasena jednakost crnaca i bjelaca.

 

 

Nezavisnost

 

Iako su odredjene reforme izvrsene spanska vlada je nastavila da tlaci populaciju. Americka vladavina nad ostrvom zavrsila je 20. maja, 1902. godine kada je Kubanska republika formalno proglasena pod predsjednistvom bivseg generala Tomas Estrada Palme. Kubanski ustav je usvojen 1901. godine. Sa Mariom Garcia Menocalom kao predsjednikom, 1912. godine se konzervativna partija se vratila na vlast. Aprila, 7. 1917. godine Kuba ulazi u prvi svjetski rat na stranu saveza. 

 

Kuba tokom rezima Batiste

Marta, 1952. godine bivsi predsjednik Batista, uz pomoc vojske je povecao svoju vlast. Batista je suspendovao ustav, raspustio kongres i obecao izbore. Na tim izborima je on ponovo izabran i njegov ponovni dolazak na polozaj sa sobom je donio i nova pravila. 24. februara 1955. godine ponovo je uspostavio konstitucionalni zakon i kazne za politicke zarobljenike ukljucujuci i Kastra. Prvog januara, 1959. godine Batista je dao ostavku i pobjegao iz zemlje. Tu revoluciju je vodio Fidel Kastro uz pomoc Argentinca Ernesta Che Guevare. Mjesec dana kasnije Kastro je postao premijer.

 

Kuba tokom vladavine Kastra

Prelom u diplomatskim vezama izmedju Kube i SAD desio se u januaru 1961. godine i u aprilu iste godine kada je SAD podrzavala i trenirala anti-Kastrovske izgnanike koji su izvrsili invaziju u "Zalivu Svinja". Devedeset upadaca je bilo ubijeno, a 1200 zarobljeno. SAD je otkupila zarobljenike za 53 miliona dolara ali u hrani i lijekovima.

Americko-kubanski odnosi su se jos vise zaostrili u jesen 1962. kada su SAD otkrile raketne uredjaje snabdjevene od strane Sovjetskog Saveza. Americki predsjednik John  F. Kennedy je tada objavio blokadu ostrva kako bi sprijecio dolazak sovjetskih brodova sa oruzjem. Nakon nekoliko dana su se, zbog straha od nuklearnog rata, slozili da uklone oruzje. Odnosi se nisu poboljsali do sedamdesetih. Kuba je izasla iz diplomatske izolacije u srednjim sedamdesetim godinama. Odnosi sa SAD-om su se poboljsali; u septembru 1977. Kuba je otvorila svoju kancelariju u glavnom gradu SAD-a, a SAD je uradio isto u glavnom gradu Kube. 

Nakon kolapsa SSSR-a u ranim devedesetim, pomoc koja je bila upucivana Kubi je ukinuta i Sovjetska vojska se povukla. Nakon sto su SAD zavele sankcije u trgovini sa Kubom, general Ujedinjenih Nacija je u novembru 1992. odobrio rjesenje za kraj embarga SAD.

U februaru 1996. godine kubanske vlasti su uhapsile ili pritvorile najmanje 150 disidenata. Mnogi su bili clanovi "kubanskog vijeca", koalicije vise od 100 organizacija posvecenih politickim reformama.

Kastro je obecao da ce podrzati vladine pokusaje da smiri opozicione grupe i da ce podstaci saglasnost sa ekonomskim i ideoloskim vjerovanjima partije.