Mnogi ljudi tvrde da boks treba zabraniti. To se vec vise puta desavalo u istoriji sporta. Smatralo se da je boks suvise grub i varvarski sport. Prve  bokserske borbe priredjivane su u staroj Grckoj. 

    Neka pravila kojih su se tada pridrzavali bili su veoma slicna danasnjim, ali je postojala jedna razlika. Umjestu rukavica, bokseri su nosili kozne kaiseve obmotane oko saka i pojacane olovnim ili bronzanim plocama. 

    Poslije pada Rimskog Carstva boks se izgubio i ponovo se javio tek u Engleskoj pocetkom XVIII vijeka. Borba se vodila golim pesnicama i cesto jetrajala vise casova. Bilo je dozvoljeno rvanje i obaranje. Runda se zavrsavala tek kada je jedan od boksera bio oboren udarcem, a vrijeme izmedju dvije runde bilo je razlicito. Ta gruba borba nastavljala se sve dok jedan od protivnika nije viseo mogao da dodje do znaka obeljezenog kredom na sredini ringa. 

    Nesto se moralo uciniti da se ovaj sport spasi. Tako su uvedene u upotrebu postavljene rukavice a stara pravila su postajala sve covecnija. Poslije 1867.ucinjen je znacajan korak kojim je boks ponovo stekao naklonost publike. Markiz od Kvinsberija je uveo niz pravila koja su znacila veliko pobpljsanje. Runde su bile ogranicene po 3 minute, a pauza izmedju njih trajala je 1 minut. Ta su pravila prihvacena u cijelom svijetu. 

    Sve do XX vijeka boks nije bio mnogo rasprostranjen, sem u Engleskoj i SAD ali se od tada prosirio po cijelom svijetu.

GALERIJA SLIKA