Kosarka se, za razliku od ostalih sportova, nije postepeno razvijala. Nju je 1891. godine izmislio Dzejms Nejsmit. On je htio da pronadje neki sport koji ce privuci studente fizickog vaspitanja u Springfildskoj strucnoj skoli, u Masacusetsu. Nejsmit je bio Kanadjanin, pa je kombinovao igru kanadskih indijanaca "lakros" i engleski nogomet. 

    Umjesto palice, kao u "lakrosu" ili sutanja lopte kao u nogometu, Nejsmit je izmislio sport u kome igraci dodaju loptu jedan drugome, ili jedan igrac udara loptom o zemlju i trudi se da postigne pogodak. U pocetku ovog sporta, na "golu" je stajala drvena korpa, kos, pa je taj sport nazvan "kosarka". 

    U kosarci na osnovu vjestine pojedinih igraca odredjuje se na kome ce mjestu igrti. Oni koji vjesto postizu koseve obicno se rasporedjuju napred i predvode napad na protivnicki kos. Centar je obicno visok igrac koji umije da uhvati loptu u skoku i da je uputi ka kosu. osim toga lako moze da vrati loptu ako strijelci promase kos. Odbrambeni igraci sprjecavaju protivnicku navalu da postizu koseve i zato moraju biti hitri i lukavi, uvijek spremni da krenu u kontra napad i da pucaju.

GALERIJA