Izgleda da je jedna od prvih igara koja je covjeku pala na pamet bilo kotrljanje nekog okruglog predmeta radi obaranja vise drugih predmeta koji su stajali na suprotnom kraju. U jednom djecijem grobu iz starog Egipta od prije 7000.godina pronadjen je pribor koji je koristio igranje jedne igre vrlo slicne danasnjem kuglanju.    

    Postoje cak I dokazi da je neka vrsta kuglanja postojala u kameno doba a sastojala se u bacanju velikog sljunka I kamenice nasiljato kamenje koje se koristilo umjesto kegli. Prema zapisima izgleda da je kuglanje nastalo u evropskim manastirima prije oko 7000 godina kao dio vjerskog rituala. Seljaci toga doba obicno su nosili tojage, cak I kada su odlazili u crkvu, Svestenici su im govorili da tojage mogu da predstavljaju djavola ili zlo. Postavljali su tojagu u ugao, a seljak bi bacao oveci kamen ili loptu na nju. Ako bi pogodio, hvalili su ga, a ako bi promasio, savjetovali bi mu da vodi uzorniji zivot. 

    I same svestenike privukla je pomisaoda gadjaju tojagu, koja se nazivala "kegla". Posto su jednom pokusali to im se svidjelo I tako je nastala nova igra. Kasnije ju je prihvatilo plemstvo I imucniji stalez. U srednjev vijeku, na primjer u Njemackoj, kuglanje je bila vrlo omiljena igra. Posto se prosirila I na Englesku, ova nova igra pobudila je veliko interesovanje, tako da je Henri VIII cak naredio 1530. godine da se na njegovom dvoru naprave staze za kuglanje. 

    Kuglanje sa 9 kegli, koja se igra u SAD-u donijeli su doseljenici iz Holandije.

GALERIJA SLIKA