Zlatna olimpijska medalja vjerovatno je najveca pocast koju moze da dozivi jedan sportista. Ali, da li vam je poznato da se ideja o odrzavanju olimpijskih igara rodila jos prije 2,500 godina. Prema grckoj legendi, Herkul, Zevsov sin, osnovao je olimpijske igre. Najstariji podaci govore o igrama koje su odrzane 776. godine p.n.e na poljanama kraj grada Olimpije. Punih 1000 godina ove igre su se odrzavale svake cetvrte godine, sve dok ih Rimljani nisu ukinuli 394. godine. 

                       olimp4.jpg (34246 bytes)                                                             olimp1.jpg (13266 bytes)

    Stari Grci su smatrali da su olimpijade vrlo vazne, pa su prema razmaku izmedju njihovog odrzavanja mjerili vrijeme. Taj razmak iznosio je cetiri godine i zvao se olimpijada. Olimpijske igre predstavljaju primjer kako se ostvario grcki ideal "u zdravom tijelu zdrav duh". nista nije smjelo da sprijeci odrzavanje igara. Ako bi se desilo da se vodi rat u to vrijeme, i njega bi prekidali. 

                       olimp2.jpg (39590 bytes)                                                             olimp6.jpg (23491 bytes)

    Tek 1,500 godina kasnije francuski baron Pijer de Kuberten dosao je na pomisao da obnovi olimpijske igre. na njegov prijedlog u Parizu je 1894. godine odrzan medjunarodni kongres petnaest zemalja. Ucesnici ovog kongresa jednoglasno su odlucili da ponovo uvedu igre i da ih drze svake cetvrte godine. Dvije godine kasnije, 1896. godine, na obnovljenom stadionu u Atini odrzane su prve moderne olimpijske igre.

                                                                     olimp5.jpg (12624 bytes)

     U danasnje olimpijske igre uljucene su mnoge sportske grane koje cak nisu ni postojale u stara vremena: kosarka, vaterpolo, fudbal, biciklizam, streljastvo, hokej na travi itd.