Tenis ima dugu istoriju. Grci i Rimljani imali su igre loptom, koja su kasnije prihvatili Francuzi. Jednu igru nazivali su”ze de pom”to je vjerovatno preteca danasnjeg tenisa. 

    Izraz tenis najvjerovatnije potice od francuske rijeci "tene" sto znaci drzite, igrajte. Neki strucnjaci smatraju da je ova igra ponikla u Egiptu I Persiji, a da se igrala I kod Arapa, prije Karla Velikog. Oko 1300. godina bila je takodje poznata pod imenom la bud, a u toku XIV vijeka igrala se u cijeloj Francuskoj.  Francusko plemstvo  mnogo ju je voljelo. LujX je umro od nazeba koji je dobio igrajuci ovu igru. 

    Za tenis se kaze da je kraljevska igra, jer su francuski I engleski kraljevi pokazivali veliko interesovanje za ovu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri II najbolji igrac tenisa, a kasnije je LujXIV imao stalno osoblje koje se brinulo o njegovim teniskim igralistima. Tenis kao ime igre prvi put se javlja u knjizi objavljenoj 1400.godine. Engleski kralj Henri VIII sagradio je 1529.godine u Hamptom Kortu svoje tenisko igraliste, na kome se idanas igra tenis.

    U SAD-u tenis je dosao preko Bermuda 70 godina proslog vijeka. U nasim krajevima tenis je poceo da se igra poslije 1885. godine.  

GALERIJA SLIKA