Живот пре истраживања

 

Одрастање

        Тесла је рођен у поноћ, једне олујне ноћи у Смиљанима крај Госпића, у некадашњој Аустро-Угарској (данас Хрватска). Крштен је у српској православној цркви. Према крштеници је рођен 28 јуна (по јулијанском, 10. јул по грегоријанском календару) 1856. године, а крстио га је свештеник Тома Оклобџија.

 

        Његов отац је био Милутин Тесла, свештеник Митрополије Сремско-Карловачке, а мајка Ђука Мандић из угледне свештеничке породице, вешта у прављењу којекаквих кућних потрепштина. Николин кум Јован Дреновац је био капетан аустроугарске војске на Војној Граници. По наводима Јована Дучића Тесле су пореклом из Старе Херцеговине, од племена Пилатоваца у данашњој Никшићкој општини. Тесла је био једно од петоро деце, имао је брата и три сестре. Породица се сели у Госпић 1862. године, тако да Никола креће у школу у Карловац.

 

 

Студије

На студије електротехнике креће 1875. године у Политехничку школу, у Грац, Аустроугарска (данас Аустрија). Још тада га је заинтересовала могућност примене наизменичне струје. Никола је о себи писао:
"Прочитао сам много књига, а са 24. године сам многе знао и напамет. Посебно Гетеовог Фауста."

Тесла је навео у својој аутобиографији како је живо и пластично доживљавао моменте инспирације. Од раних дана је имао способност да у мислима створи прецизну слику проналаска пре него што га направи.

 

 

Теслино прво запослење

Године 1881. се сели у Будимпешту да ради у телеграфској компанији, Америчка Телефонска Компанија. При отварању телефонске централе 1881. године је Тесла постао главни телефонски техничар компаније и касније инжењер Југословенске владе и првог телефонског система у држави. Ту је изумео уређај који је, према некима, телефонски појачивач, док је према другима први звучник. Сели се у Марибор и извесно време ту остаје као млађи инжењер. Ту доживљава нервни слом.

 

 

Запослење у Паризу и смрт мајке

У Париз се сели 1882. године где ради као инжењер за Едисонову компанију на пословима унапређења електричне опреме. Исте године је изумео индуктивни мотор и почео са развојем разних врста уређаја са ротационим магнетним пољем (за шта му је одобрен патент још 1881. године). Тих дана, Тесла журно напушта Париз да би боравио уз своју умирућу мајку и стиже пар сати пре смрти. Њене последње речи су биле: "Стигао си Ниџо, поносе мој." После њене смрти Тесла се разболео. Провео је три недеље опорављајући се у Госпићу и селу Томингај код Грачца, родном месту његове мајке.

 

 

Прелазак океана са препоруком Едисону

1884. године је Тесла дошао у Америку, носећи са собом писмо препоруке које је добио од претходног шефа Чарлса Бечелора. У препоруци је Бечелор написао: "Ја познајем два велика човека, а ви сте један од њих; други је овај млади човек." Едисон је запослио Теслу у својој компанији Едисонове машине. Теслин ангажман је започео једноставним пословима, али је убрзо напредовао и успешно решавао и најкомпликованије проблеме у компанији. Тесли је понуђено да уради потпуно репројектовање генератора једносмерне струје Едисонове компаније.

 

 

Разлаз са Едисоном

Пошто је Тесла описао природу добитака од његове нове конструкције, Едисон му је понудио 50 000$ кад све буде успешно завршено и направљено. Тесла је радио близу годину дана на новим конструкцијама и Едисоновој компанији донео неколико патената који су потом зарадили невероватан профит. Када је потом Тесла питао Едисона о обећаних 50 000$, Едисон му је одговорио "Тесла, ви не разумете наш амерички смисао за хумор." и погазио своје обећање. Едисон је пристао да повећа Теслину плату за 10$ недељно, као врсту компромиса, што значи да би требало да ради 100 година да заради новац који му је био првобитно обећан. Тесла је дао отказ моментално.

 

 

 

 

Назад