Bića iz jezera


Champ

Uvod Ogopogo Nessie Galerija Komentar Arthura Clarka Kviz

   Jezero Champlain prostire se južnije, od Kanade, kroz Vermont i državu New York. Ni Amerikanci nisu bili bolje sreće sa Champom. Joe Zarzynski, glavni Champov zagovornik, već ga je kandidirao za spisak američkih ugroženih vrsta, premda ga osobno nikad nije vidio.

   Champ ima vrlo slavnu istoriju. Prvi ga je 1609. spazio osobno Samuel Champlain, otkrivač jezera. Sedamdesetih godina predprošlog vijeka, ustrašio je kremu njujorkškog društva na izletu parabrodom. Zatim je oko prekretnice vijeka bezosjećajni vlasnik cirkusa P. T. Barnum rasipao nagradu od 50.000 dolara onom ko donese Champovo tijelo. Međutim, u onom relativno pristupačnom dijelu New Englanda Champ se pojavljuje vrlo rijetko. Jenet Tyer, zamjenica šerifa iz Westporta, čija kuća gleda na jezero, primijetila je kako neki stvor pljuska nasuprot njezinom trijemu, glave isturene nad vodom 3 do 4 stope; međutim, dok je stigla do telefona da bi okupila potjeru, čudovište je nestalo. Godine L. R. Jones iz Swantona pecao je sa dvojicom drugova nedaleko od otočića North Hero. On priča:

   " Lubini su grizli uistinu dobro i baš smo se spremali dići sidro kad je nešto strahovito zapljusnulo. Jezero je bilo mirno i na vidiku nije bilo drugih brodića. Zatim je iz vode izronio golemi crni oblik. Pojavila su se 3 dijela, jasno vidljiva iznad površine, jedan od drugoga udaljeni oko 5 stopa, a cijelo je stvorenje bilo dugačko oko 25 stopa. "

   Trojica u čamcu jednodušna u tome da je to svakako bio stvor koji se kretao brzinom oko 15 milja na sta. Ostao je na površini 2 do 3 minute, a onda je nestao.

   Premda je 1871, navodno, u jezeru Bear u Utahu ulovljeno mladunče čudovišta 20 stopa dugačko, koje se u vodi otiskivalo repom i nogama. Na mnogim jezerima, u kojima prema tvrdnjama Indijanaca žive čudovišta, bijelci su ih ponekad opazili. Na jezeru Walker u Nevadi viđen je 1956. godine brzi stvor dug 14 m. S jezera Flathead u Montani stizalo je toliko izvještaja da je neka kompanija raspisala nagradu od hiljadu dolara za bilo kakvo biće, jesteru ili dugu ribu ili čudovište duže od 4 m koje bude izvađeno iz jezera. Izvještaji o čudovištima sa jezera Payette u Idahou, mnogih jezera u Winsconsinu, osobito Red Cedar Lakea, Ontariju i čak Slanog jezera u Utahu, nisu bili potkrijepljeni snimcima ili filmom.

Champ, jezero Champlain, Kanada