1

Kukasti krst

Svi ga pamte kao simbol nacizma ,ali ovja znak ima drevno poreklo I duboko religijsko znacenje.Kukasti krst ili svastika,zvana jos I crux gammata,zato sto njrgovi kraci podsecaju na grcko slovo gama,rodio se jos u vreme neolita,na obalama reka Eufrata I Tigrisa,kao verski znak.

Simbol je sunca I putanje koju ono pravi,predstavlja najviseg Boga,moc, srecu i zivotnu  snagu. Povijesno taj krst koriste americki indijanci, vikinzi, grci, kelti, anglo-saksoni, maye, asteci, fenicani, persijanci, rani hriscani, pa i neolitska plemena. Postoje cak i zidovske svastike koje nalazimo u sinagogama odmah uz Davidovu zvezdu. Postoje mnogi primjeri hriscanskih svestenickih halja ukrasenih tim simbolim. 

Dok nacistički hackenkreutz obicno ima krakove udesno (i nerijetko je zaokrenut 1/8 kruga), u celom svetu svastiku nalazimo u oba smjera (kao "suncevu" i "mjesecevu"), premda cesce kao simbol sunca s krakovima ulijevo.

Na dalekom je istoku jos oznacavao neprestano smenjivanje godisnjih doba.

U osamnaestom veku je poprimio znacenje broja  10 000,a zatim I oznake za beskonacnost. Sastoji se od su što znaci "dobro" i asti što je verzija glagola "biti" (je) tako da suasti znači "dobro je" ili "dobrobit" ili tako nešto, dok sufiks ka predstavlja sufiks za umanjenicu (svastika - svastikica), uglavnom im znači malena stvar/oznaka koja donosi dobrobit.

prethodna    pocetna  sledeca