PENTAGRAM

Standardni simbol vjestica, masona te mnogih drugih grupa. Vjesticama predstavlja cetiri osnovna elementa (zrak, vodu, zemlju i vatru) plus duhovno bice kao sto je Majka Zemlja ili Gaija. Cesto se koristi za zastitu, za protjerivanje ili dovodenje energije.
Njegovo originalno znacenje je drugacije, on predstavlja sjedinjeje muskog i zenskog svijeta te izbalansiranost sila.
Vjeruje se da nije nastao slucajno, vec da je najvjerovatnije bio otkriven/napravljen kao rezultat anstonomijskih istrazivanja na podrucju Eufrata i Tigrisa prije oko 6 000 godina.
Postoji pretpostavka da je tada predstavljao cetiri strane svijeta te nebeski luk. No, to je misljenje malo nategnuto jer je za to mogao posluziti i znak krsta. Poslije sumerana ne postoje ociti dokazi o znacenju pentagrama, sve do pojave Pitagorejskog misticizma. Tamo je receno da predstavlja ljudsko bice, a njegovi krakovi su glava, ruke i noge ljudkog tijela.


Ipak, ta interpretacija kao da podcjenjuje znanje Pitagorejaca. Oni su, doduse, koristili znak cesto te se veruje da su ga koristili kao potpis na pismima oko 400. prije Hrista. Ono sto je sigurno jeste da je pentagram bio glavni ideogram u sluzbenom pecatu grada Jerusalima od 300. 150. pne. U srednjevjekovnom Zidovskom misticizmu predstavlajo je Solomonov stit. Tek se u srednjem vijeku poceo povezivati s magijom i Vragom. U sjevernoj Europi crtao se na vratima i zidovima kao zastita od trolova i zlih sila. Kad se znak okrenuo, predstavljao je Vraga. Danas ima puno razlicitih tumacenja, od dobrih do losih, ali jedno od najlepsih je da predstavlja jednakost, jedinstvo muskog i zenskog i ravnotezu u svijetu.

prethodna    pocetna  sledeca