OPIS RASE 

 

GLAVNA

OPIS RASE

ISTORIJA

GALERIJA

KVIZ

On je velik, krepak, pokretljiv pas s crnom osnovnom bojom, sjajnim smeđim mrljama i bijelim pjegama. Dlaka je kratka. Težak je, ali nije mlitav. Ima lagalno izražen stop te srednje dugu i jaku njušku. Malo podsjeća na mastife, mada ima zategnutu gubicu, nema podvoljka. Oči su srednje velike, boje lješnjaka do kestenasto smeđe, s opreznim, razumnim i svjesnim pogledom. Trokutaste uši su polegnute uz glavu, a kada je uznemiren, nosi ih nešto naprijed. Prsa su duboka i široka, noge jake i ravne. Rep je težak. Oštra dlaka je duga oko 4 cm. Visina - 70 cm, težina - oko 40 kg. Za njega govore da nikada ne spava, tj. da je uvijek budan. I najmanji šum, kojeg uzrokuje stranac, probudi ga i na njega reaguje. Pritom je miran, ne laje previše i ujeda samo onda kad je potrebno. Strancu je obično dosta i da ga ugleda, a pas ne mora ni režati. Posebno ljubomorno čuva djecu i žene. Nikakva prijetnja ga neće zaustaviti. Moguće ga je dobro školovati i pravom se gospodaru lijepo podredi. Koriste ga i kao spasilačkog psa. Najmirniji je i najrjeđi medu svim švajcarskim planinskim psima. Jedan je od najljepših pasa na svijetu. Jako je odan domu. Voli kretanje.

U selima su ga koristili kao čuvara i sve više kao psa za pratnju i porodičnog psa koji je inzvanredno oprezan i upozorava na sve što mu se učini sumnjivim.

On je izuzetno dobar kućni ljubimac koji traži dosta prostora ili šetnje, privržen porodici, a naročito djeci, voli se poigrati i sa drugim životinjama. Izuzetno je poslušan, ali ne i ponizan, brzo shvata zadane radnje, te je "mekan" za obučavanje. Može se školovati kao sportski pas jer postiže dobre rezultate. U Engleskoj ga oblače u odore za priredbe i slične atrakcije za prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe. U čitavoj Europi je jako dobro zastupljen, a i u Americi mu je izuzetno porasla popularnost.

 

 

      

na početak