D O B R O   D O Š L I  -   Д о б р о   п о ж а л о в а т ь

 

Moskva

 

 

RUSIJA (Россия)

 

 

       Rusija je jedna od najvećih zemalja na svijetu po veličini teritorije, a šesta po broju stanovnika.

Rusija je zemlja koja se prostire na dva kontinenta-oko 1/3 njene teritorije je u Evropia 2/3 u Aziji.Obuhvata istočni dio Evrpe i sjeverni dio Azije. Široka prostranstva Istočno-evropske (Ruske) i Zapano-sibirske nizije razdvaja duga preko 2.500 km duga planina Ural. Granice na sjeveru i istoku Rusije su morske, a na jugu i zapadu su pretežno kopnene.

Na sjeveru veliki značaj ima pristanište Murmansk, koje se nikada ne zamrzava.Na istoku Rusija izlazi na obale Tihog okeana, preko kojeg ostvaruje veze sa Japanom, Kinom i drugim azijskim državama. Na zapadu ima mali izlaz na Crno more preko luke Novorosijsk i turističkog odmarališta Soči. Preko luke Sankt-Petersburg ima izlaz na Baltičko more.

   Na zapadu Rusija graniči s Norveškom, Finskom, Estonijom, Latvijom, Bjelorusijom, i Ukrajinom. Na jugu njeni susjedi su Gruzija, Azerbejdžan, Kazahstan, Mongolija, Kina, i Sjeverna Koreja.

   Rusija raspolaže ogromnimnim prirodnim bogastvom. Najveća nalazišta uglja su u Kuznjeckom basenu i Pečorskom basenu. Nalazišta nafte i prirodnog gasa su u Zapadnom Sibiru.Ona je zemlja koja je najbogatija vodom na svijetu (Volga, Don, Kama, Oka, Jenisej, Angara, Ob, Lena, Amur i druge). U Rusiji se nalaze najveća jezera Evrope i Azije-Ladoga,Onjega,Bajkal,Kaspijsko jezero. Bajkalsko jezero je najdublje na svijetu (duboko 1620m), i najveći je rezervoar slatke vode na svijetu. Bogato je ribom. U Bajkalsko jezero se ulijeva preko 300 rijeka, a iz njega ističe samo jedan-Angara.

   Veći dio teritorije Rusije spada u umjereni klimatski pojas. Ostrva u Sjevernom ledenom okeanu i krajnja sjeverna zona se nalaze u arktičkom i subarktičkom, a dio države uz crnomorsku obalu u suotropskom pojasu.

    Etnička i nacionalna struktura stanovništva Rusije je složena. Na teritoriji Rusije žive mnogi narodi, od kojih su najbrojniji Rusi-preko 130 miliona ljudi. Ruski narod je dao veliki doprinos u razvoju svjetske kulture i nauke. On je dao pisce kao što su Dostojevski, Tolstoj, Puškin, Jesenjin, slikare Rjepin i Šiškin, kompozitore Čajkovski i Musorgski, naučnike Lomonosov, Mendeljejev, Saharov i drugi. Rusi su dali istorijski doprinos očuvanju i širenju pravoslavne hrišćanske vjere. Od ostalih naroda poznati su Tatari, Čuvaši, Baškiri.

Srednja gustina naseljenosti je 9 st/km2. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sankt-Petersburg
Kviz
Neke ruske pjesme
 

    "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.