PCELA

veoma koristan insekt

 

Pčela pripada jednom od najvećih redova insekata, OPNOKRILCIMA, koji imaju dva para opnastih krila. Savršeno je "sagrađena" za prikupljanje hrane. Ona crpi nektar iz cvetnih čašica i uzima cvetni (polenov) prah iz prašnika. Ovaj prah pčela svojom pljuvačkom slepi u grudvice, a zatim ga nogama (koje potsećaje na male četkice) ubacuje u "korpice" koje se nalaze na zadnjim nogama u obliku malih udubljenja oivičenih tananim dlačicama. Otuda i naziv - "korpice" jer na njih i podsećaju.  

 

 

.  

usni pribor pčele je prilagođen skupljanju hrane. Ona, kao i svi insekti, ima tri para usnih delova: prednje, srednje i zadnje vilice. Međutim, kod pčele su srednja i zadnja vilica jako izdužene i potsećaju na cevčicu pomoću koje one usisavaju medni sok. Usisani nektar ne dospeva u želudac, inače bi ga pčele svarile (samo manji deo tog nektara one koriste za sopstvenu ishranu) i od meda ne bi bilo ništa , već u posebno proširenje gde ga pčele čuvaju do svog povratka "kući". Tamo one spravljaju med od materijala koje su prikupile
 

no zbog čega neki možda ne vole pčele, je njihova žaoka. To je jedna cevčica sa dve bodlje na vrhu koje se međusobno nezavisno pokreću i nalazi se na kraju pčelinog trbuha. Kroz tu cevčicu se izliva otrov, pomoću koga se pčela bori protiv neprijatelja. Žaoku imaju samo ženke pčela, dok su mužjaci bez nje.

 

        Pčele žive u KOŠNICI. Tu one donose materijal koji su sakupile (polen, nektar, smole sa drveća) i     odlažu ga u ćelije SAĆA. Od prikupljenih smola pčele spravljaju PROPOLIS - izuzetno kvalitetno prirodno dezinfekciono i lekovito sredstvo koje, kako mu i naiziv kaže (pro - ispred, polis - grad) služi za - prvu liniju odbrane od infekcija i sl. Pčele propolis koriste i kao lepak. Pčele ponekad, naročito pri obilnim pašama, nemarno odlažu med i po zidovima saća i cele košnice da bi mogle odmah da se vrate po novi tovar meda. Mlade radilice su zadužene za pravljenje reda u košnicama i one taj med pažljivo prenose u ćelije saća. On služi, izmedju ostalog i za ishranu LARVI radilica (to su još neformirane pčele). Neke ćelije sa hranom (med i polen) pčele zatvaraju i njihov sadržaj se čuva za zimu. Pčele radilice imaju posebne - mlečne žlezde pomoću kojih luče visoko vredni - matični mleč - veoma hranljivu i lekovitu materiju koju i ljudi koriste i veoma je cenjena i skupa. Kada radilice hrane mlade larve matičnim mlečom iz njih se, na čudesan način razvijaju - matice, dok se same radilice razvijaju iz onih larvi koje se hrane isključivo medom.

 

 

Jedna pčelinja zajednica potseća na naše društvo u kome svako ima svoju ulogu. Može se reći da one žive u jednom obliku primitivnog društvenog sistema. Tako postoje pčele RADILICE, čiji je glavni zadatak da skupljaju polen, nektar, razne smole i da luče VOSAK, od koga grade saće. Vosak je proizvod metabolizma pčela. Mužjaci pčela se zovu TRUTOVI i oni uglavnom ne rade ništa, nego služe samo za razmnožavanje.

 

Glavna pčela u jednoj košnici se zove MATICA. Na engleskom jeziku matica se kaže - Queen, što znači kraljica. Možda ovaj naziv najbolje opisuje njenu ulogu u košnici - kraljica pčelinjeg društva. Ona u saće polaže jaja iz kojih se rađaju nove pčele. Matica može sama da odredi da li su košnici potrebne radilice (neplodne ženke pčela) ili trutovi (mužjaci), i da u zavisnosti od toga odabere koje će jaje da položi. Pre svakog polaganja jaja, matica se prvo sama uvuče u ćeliju saća da bi se uverila da je u njoj sve u redu. U tom njenom radu uvek je prate radilice, koje joj dodaju hranu, miluju je pipcima i poklanjaju joj pažnju koju svaka kraljica zaslužuje.