ISTORIJA FRANCUSKE

Granice današnje Francuske podudaraju se s drevnom Galijom, koju su nastanjivali i Gali, keltski narod. Galiju su osvojili Rimljani u 1. stoljeću pr. n. e., pa su Gali usvojili romanski jezik i kulturu. Kršćanstvo se ukorijenilo u Galiji u 2. i 3. stoljeću naše ere. Istočne granice Galije uz Rajnu osvojila su germanska plemena u 4. stoljeću, prvenstveno, Franci od kojih dolazi staro ime zemlje, "Francie".

Iako se osnutak francuskog kraljevstva obično smješta u5.vijeku, Francuska se kao zasebna zemlja prepoznaje od9.vijeka, kad se franacko kraljevstvo Karla Velikog podijelilo Verdunskim sporazumom iz 1843 na tri dijela. Istočni dio je bio začetak današnje Njemacke, zapadni Francuske, a srednji Italije.

Nasljednici Karla Velikog vladali su Francuskom do1987. godine, kad je vojvoda Hugo Kapet okrunjen za kralja Francuske. Na prijestolju su se u sljedećih osamsto godina izmijenile tri dinastije:Capet, Valois i Bourton. Kraljevstvo je ukinuto 1792. godine, kad je Francuska revolucija uspostavila republiku.

U napoleonskim ratovima Francuska je osvojila veći dio Europe i postala carstvo, ali zatim je vraćena u stare granice. U 19.vijeku su se izmjenjivala razna državna uređenja, da bi se od  Francusko-pruskog rata ustalila republika.

Francuska je tijekom 19. i 20.vijeka izgubila brojne kolonije, bogatstvo i vodeći položaj među državama svijeta. U prvom i drugom  svjetskom ratu bila je na strani pobjednika. Od 1958 godine Francuska je stabilna predsjednička demokracija poznata kao Peta Repurlika

Poslijeratno zbližavanje Francuske i Njemacka bilo je ključno za ekonomsku integraciju Evrope, pa je januaru 1999. godine uveden euro. Danas se Francuska zalaže za još veće političko, vojno i sigurnosno ujedinjenje Europe.

 

NAZAD