GEOGRAFSKE ODLIKE AUSTRIJE

Republika Austrija je država u srednjoj Evropi.  Graniči s Lihtenštajnom i Švicarskom na zapadu, Italijom i Slovenijom na jugu, Mađarskom i Slovačkom na istoku, te Njemačkom i Češkom na sjeveru.Austrija je savezna republika i dijeli se na 9 saveznih država (Bundesländer). To su:

1 - Gradišće (Burgenland)
2 - Koruška (Kärnten)
3 - Donja Austrija (Niederösterreich)
4 - Gornja Austrija (Oberösterreich)
5 - Salzburg
6 - Štajerska (Steiermark)
7 - Tirol
8 - Vorarlberg
9 - Beč (Wien)

 

Republika Austrija je večim dijelom alpska i podunavska zemlja (sa svega 20% obradivog zemljišta). Karakteriše je kontinentalna klima, sa hladnim zimama i svježim ljetima. Sjeverni dio je ravničarski, ostali planinski sa kontinentalnom i planinskom klimom.

Zahvata površinu od 83.871 km² (oko 1,3 % čine rijeke i jezera) - 112. u svijetu po veličini.

U Austriji živi 8 280 703 stanovnika (98,7/km²) - 90. u svijetu.

Austrijski zapad i jug leže na Alpama. Zbog tih planinskih područja, Austrija je glasovito turističko odredište za zimske sportove.                                                                                                                                                                               Najviši vrh je Grossglockner (3.798 m), a nakon njega Wildspitze (3.774 m). Sjever i istok zemlje su uglavnom brežuljkasti i ravni. Najveća rijeka je Dunav. Austrija ima 5 nacionalnih parkova i 60-ak prirodnih rezervata.

Najveći gradovi: Beč (glavni grad), Salzburg, Innsbruck, Graz i Linz.

Značajnije riječne luke za međunarodni promet su Beč i Linz.

Jezera: Nežidersko, Traunsko, Atersko.

Razvijena industrijska, moderna poljoprivredna i visoko razvijena turistička zemlja, sa značajnim prirodnim bogatstvom.


< početak