Louvre

 

Muzej Luvr (Musée du Louvre), lociran u Parizu, je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Zgrada muzeja, bivša kraljevska palata, nalazi se u centru Pariza, na obali rijeke Siene. Centralno dvorište zgrade, u kome se danas nalazi staklena piramida, leži na osi Šans-Elize i time formira jezgro Pariza (Axe historique). Dio kraljevske palate Luvra je prvi put kao muzej otvoren javnosti 8. Novembra 1793., za vrijeme Francuske Revolucije.

 

Izgrađen u obliku potkovice, Luvr je predstavljao najdužu zgradu u Evropi, koja se protezala dalje od tri Eiffelova tornja položena u nizu, jedan iza drugog. U njemu se nalazi 65,300 umetničkih djela, a procjenjuje se da bi posjetiocima trebalo pet nedelja da bi na odgovarajuci način mogli vidjeti sva djela.

 

Novi ulaz u muzej Luvr, La Pyramide, postao je gotovo isto toliko popularan kao i sam muzej. Piramidu je dizajnirao američki arhitekta rođen u Kini I.M. Pei., a izgradnju je naručio pokojni francuski predsjednik Miteran.

 

Izgradnja palate Luvr započeta je 1204. godine, a prerađivan i dograđivan je sve do 1848. Luvr je bio dvor, a krajem XVII vijeka ga zamjenjuje Versaj dok se Luvr pretvara u muzej (1791). Dvorac je nekadašnja rezidencija francuskih kraljeva, a mnogi vladari su ga tokom narednih vekova dograđivali i menjali, naročito za vreme vladavine Luja XIV. Na Luvru je radilo više značajnih arhitekata (Lesko, Di Serso, Lemersje, Le Vo, Pero, Viskonti, Gužon i dr.).

 

Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umetničkih zbirki na svetu. Vrlo bogate muzejske kolekcije podeljene su na 6 odeljaka: egipatski, orijentalni, grčki i rimski antikviteti, slike, skulpture, umetnički predmeti. Sam Luvr ima 3 krila: Rišelje, Viši i Denon.

 

Povratak na indeks

Povratak na vrh strane