ZANIMLJIVOSTI

 

 

VIOLINA je današnji oblik dobila sredinom 16. vijeka da bi,zajedno sa violom,violončelom i kontrabasom,tokom naredna dva vijeka bila razvijana do savršenstva. Bogat i moćan zvuk istrumenata iz porodice violina,potpomognut  sviračkim tehnikama koje su širile izražajne mogućnosti,učinio je da oni potisnu sve druge gudačke instrumente. Osnivanjem simfonijskih orkestara i gudačkih kvarteta instrumenti ove porodice preuzeli su vodeću ulogu u klasičnoj muzici zapadne civilizacije. Violina,instrument sa najvišim tonom,je takođe našla široku primjenu u narodnoj muzici,a kontrabas,kao instrument sa najdubljim tonom, u džezu.

 ĐAVOLJA VIOLINA

Italijanski violinista Nikolo Paganini uzdigao je sviranje violine do savršenstva. Za njega se pričalo da je u savezu sa đavolom jer je za neke uši njegova muzika posjedovala demonske osobine. Paganini je najpoznatiji po svojim komadima za violinu,od kojih su neki korišteni kao osnova za varijacije nekolicine drugih kompozitora.

 

    Uobičajena postavka u kamernoj muzici je gudački kvartet koji sadrži dvije violine,violu i violoncelo.

Svaki od instrumenata iz porodice violina sadrži četiri žice i zvučni otvor u obliku slova f.  Violina i viola su jedine iz te porodice koje imaju podbradak. On omogućava da se violina i viola drže bradom.

 

ZID ZVUKA

Jimmy Page , koji je  1968. godine osnovao čuvenu grupu Led Zeppelin poznat je po moćnom zidu zvuka gitara koji je nadahnuo heavy metal stil u okviru rock muzike. Page se prvi poigravao upotrebom gudala za sviranje električne gitare izvlačeći tako neke neobične zvuke iz svog instrumenta.

<<BACK