U 12. vijeku srpskom drzavom je vladao veliki zupan Tihomir koga je zbacio sa vlasti njegov najmladji brat Stefan Nemanja.Stefan Nemanja je vladao od 1166-1195.Za vrijeme svoje vladavine vise puta je dolazio u sukob sa Vizantijom.Bio je zarobljen i odveden u Carigrad,gdje se vizantiskom caru obavezao na vjernost.Kada je 1180. god. doslo do smjene na vizantiskom prestolu to je iskoristio Stefan Nemenja i svojim osajanjem prosirio srpsku drzavu.U unutrasnjoj politici oslanjao se na crkvu.Bogumile je proterao iz svoje zemlje.Podigao je i obnovio vise manastira,medju  njima najznacajniji su Studenica i Hilandar.1195. se povukao sa vlasti i predao je svom sinu Stefanu Nemanjicu.

  Poslije smrti  Stefana Nemanje dolazi do sukoba izbeđu brace Vukana i Stefana Nemanjica.Stefan dolazi na vlast po zelji oca,ali  i zato sto je bio ozenjen vizantiskom pricezom.Uspio je da odbije spoljne napada i sacuva granice srpske drzave.1275.god. rimske papa  mu salje  titulu kralja i kao prvi kralj nazvan je Prvovjencani.Krunisanjem Stefana Nemanje srpska drzava je dobila medjunarodno priznanje.Podigao je manastir Zicu sa bratom Savom.

  Monah Sava je putovao u Nikeju gdje je od patrijaha dobio dozvolu da osnuje samostalnu arhiskopiju.1219.god.Sava je postavljen za prvog arhiepiskopa.Zahvaljujici arhiepiskupu Savi crkva u Srbiji se oslobodila starjasinstva orhidskog arhiepiskopa.

   Stefan Radoslav je bio prvi sin Stefana Prvovjencanog.Vladao je od 1228.-1234.U spoljnoj politici bio je okrenut Vizantiji.Zbacen je sa vlasti od strane vlastele.

  Stefan Vladislav je drugi sin Stefana Prvovjencanog.Vladao je od 1234-1243.U spoljnoj politici bio je okrenut Bugarskoj.Ktitor je manastira Mileseva.

  Stefan Uros I vladao je  od 1243-1276.Vodio je samostalnu politiku,a za vrijeme njegove vladavine srpska drzava je dozivjela ekonomski prosperitet.Za vrijeme vladavine Urosa I dolazi do eksplotacije rudnika i kovanja srpskog novca.Ktitor je manastira Sopocani.

  Stefan Dragutin je vladao od 1276-1282.Dosao je na vlast uz pomoc ugarske vojske.Poslije poraza od Vizantije i pada sa konja predaje vlast mladjem bratu Milutinu.Ktitor je manastira Svetog Ahilija.

  Stefan Uros II Milutin je vladao od 1282-1321.Prosirijo je drzavu na sjever do Dunava i na jug gdje je osvojio Makedoniju.Podigao je preko 40 crkava i manastira,medju kojima je najznacajniji manastir Gracanica.

  Stefan Uros III Decanski je vladao od1321-1331.1330.god.Stefan Decanski je izvojevao znacajnu pobjedu kod Velbuzda protiv Bugarske i pokazao snagu srpske drzave.Ktitor je mnogo manastira od kojih je najznacajniji manastir Decani.

  Stefan Uros IV Dusan je vladao od 1331-1355.Za vrijeme vladavine Stefana Dusana srpska drzava je udvostrucena.Ona je zahvatala teritoriju od Dunava na sjeveru,da Korinskog zaliva na jugu.Stefan Dusan je 1346.god.u Skoplju krunisan za cara Srba i Grka.A srpskog arhiepiskopa je postavio za patrijaha.Po ugledu na vizantiske careve objavio je poseban zakonik.Dusanov zakonik objavljen je u Skoplju 1349.,a dopunjen u Seru 1353.god.Najveca zaduzbina cara Dusana je manastir Sv.Arhandjela.

  Stefan Uros V je vladao od 1355-1371.Jos kao dijete je postao mladi kralj.1346. je krunisan za kralja.Poslednji je vladar loze Nenanjica.U njegoo vrijeme slabi centralna vlast i oblasni gospodari se osamostavljuju.Poslije smrti car Urosa srpska drzava prestaje da postoji.

 

IZLAZ