Sistem vjerovanja Rastafarijanaca bio je tako maglovit i labavo definisan, od samog pocetka pokreta, zbog nedostatka jedinstvenog uredjenja, pa je to postala stvar individualne interpretacije. Ipak, tokom rane istorije pokreta Leonard Howell je dao Rastafarijancima 6 osnovnih principa:

1. Mrznja prema bijeloj rasi
2. Potpuna nadmocnost crne rase
3. Osveta bijeloj rasi zbog njihove pokvarenosti
4. Negiranje, proganjanje i ponizavanje vlade i svih sluzbenih institucija Jamajke
5. Pripreme za povratak u Afriku, i
6. Priznavanje cara Hajla Selasija I za Boga i jedinog vladara nad crncima
Tri najvaznija pojma koja su kljuc rastafarijanske vjere:
Vavilon (Babylon): Vavilon je rastafarijanski pojam za mocnu politicku strukturu bijelaca koja ugnjetava crnce vec vijekovima. Ranije, Rastafarijanci su tvrdili da su crnci fizicki sputavani okovima ropstva. Danas, Rastafarijanci osjecaju da su crnci i dalje podredjeni putem siromastva, nepismenosti, neravnopravnosti i lukavstva bijelaca. Rastafarijanizam je nastao s ciljem da podsjeca crnce na njihovo naslijedje i da ih podstakne da se suprotstave Vavilonu.
Ja i ja (I and I): I and I je izraz kojim se sumira pojam jedinstva, jedinstva dvije osobe. Bog je u svima nama i mi smo zapravo jedan narod. I and I znaci da je Bog u svim ljudima. Veza sa Ras Tafarijem je veza covjecanstva sa Bogom. Ali covjecanstvu je potrebna glava a glava covjecanstva je Njegovo Carsko Velicanstvo Hajle Selasije I.
Jah: Rastafarijansko ime za Boga je Jah. Prisustvo Boga (Jah) u Njegovoj djeci i u svijetu je trijumf nad svakodnevnim patnjama. Uopste Afrika, a posebno Etiopija, se smatraju od Rastafarijanaca za raj na zemlji. Ipak, oni smatraju da nema zagrobnog zivota pa prema tome ni raja ni pakla.
Takodje za Rastafarijance imaju znacaja i slijedeci pojmovi:
Boje: Za Rasta pokret karakteristicne su slijedece boje: crvena, zlatna i zelena. Ove boje su preuzete od Garvijevog pokreta. Crvena simbolizuje krv koju su mucenici prosuli tokom istorije Rasta. Zuta predstavlja bogatstvo domovine. Zelena predstavlja ljepotu i vegetaciju Etiopije, obecane zemlje. Ponekad se upotrebljava i crna da predstavi boju Afrikanaca, od kojih su Jamajkanci potekli.
Ganja (marihuana): Protivno opstem ubjedjenju, pobozni Rastafarijanci ne puse marihuanu u rekreativne svrhe, a neki je uopste ne koriste. Ipak, vecina rastafarijanskih ucitelja se zalagala za kontrolisano ritualno pusenje biljke mudrosti u religijske svrhe ili kao pomoc pri meditaciji. Koriscenje ove biljke medju Rastafarijancima je veoma rasireno, ne samo u duhovne svrhe kao npr. za vrijeme Nyabingi proslava, nego i u medicinske svrhe.
Lav: jedan od najistaknutijih simbola medju Rastama je lav. Lav predstavlja Hajla Selasija I, Lav osvajac plemena Juda ( the conquering Lion of the tribe of Judah) je bila jedna od njegovih carskih titula. Na Jamajci, on se moze vidjeti na kucama, zastavama, u njihovim prebivalistima, i uopste na svim mjestima koja imaju veze sa Rastafarijancima. On se pojavljuje i u njihovoj umjetnosti, u njihovim pjesmama i poeziji. Lav ne predstavlja samo Kralja nad kraljevima nego i muskost pokreta. Zato Rastafarijanci nose dredove i hodaju tako da oponasaju ovu zivotinju.
Dijeta: Istinski Rastafarijanci jedu samo I-tal hranu. To je jedinstvena hrana proizvedena bez upotrebe hemikalija i potpuno prirodna. Hrana se kuva ali se sluzi po mogucstvu sto sirovija, bez soli, prezervativa ili zacina. Revnosni Rastafarijanci su dakle potpuni vegetarijanci. Sto se tice pica prednost se daje svemu sto je biljnog porijekla, kao sto je npr. caj. Alkohol, mlijeko, kafa i bezalkoholna pica kao sto su Coca-Cola i sl. se smatraju nepozeljnim.
Dreadlocks: Ova frizura simbolizuje Rasta korijene, dajuci kontrast pravim i plavim loknama bijelih ljudi. Ona simbolise Lava plemena Juda.

Ubrzan rast ove religije uslijedio je od 1975. pa naovamo. Tome je znatno doprineo Bob Marley koji je postao prorok rastafarijanizma i cija su muzika i svjetska slava u mnogome pomogli sirenju ovog pokreta. Procjena je da na svijetu ima oko milion sljedbenika ove religije. Pokret je postao veoma atraktivan za mlade crnce koji ga vide kao jedan od nacina iskazivanja svoje adolescentske pobune protiv skole i roditeljskog autoriteta. S tim dolaze i neki nepozeljni elementi, ali svi pravi Rastafarijanci se zalazu za mir, ponos i pravednost.

 

BACK