OPČINJENOST MOSTOVIMA I VISINAMA GRADJEVINA

 

 Mostovi su danas veoma bitna gradjevinska djela.Najduži viseći most na svjetu jeste veza Kopenhagen-a sa gradom Malmeom na obali švedske provincije Šonen.Iznad morskog tjesnaca proteže se 1.1 km dugačak i 57 m visok lučni most.Nose ga samo dva para potpornih nosača iz kojih iznosi 80 pari čeličnih užadi,koja nosi težinu dvospratne konstrukcije za saobraćaj automobila i željeznice i otporni su na najveće vjetrove.Obostrani prilazni mostovi dugački su 3,7 km i 3 km.Zapadni prilaz završava se na vještačkom ostrvu dužine 4 km, gdje saobraćaj nestaje u 4 km dugačkom tunelu i u Danskoj izlazi na dnevno svjetlo.
1956.sagradjen je Pontčartrejn kod Nju Orleansa dužine 38.6km. Moderne čvrste sirovine beton i gvožnje, omogućile su potpuno nove metode gradnje. Najspektakularniji su svakako viseći mostovi kao Golden Bridge,u San Francisku. Prvi viseći most u Evropi izgradjen je krajem XIX vijeka u Drezdenu i naziva se i dan danas Čudesan plavi most.
Svjetsko čudo budućnosti bi uskoro mogao da bude Bajonik toranj u Šangaju, 1225m visko neboder kojeg planira da izgradi španski prof.dr.Havijer Pioz.Bajonik toranj bi trebao da ima 300 spratova,širinu od 196m i temelje na dubini od 200m.U ovom tornju će živjeti 100 000 ljudi koji će koristiti 368 liftova.Predvidjen rok za izgradnju i završetak projekta je 15 godina.Ipak će prije izgradnje Bajonik tornja krunu najviše zgrade na svijetu dobiti Tajpei Financial Center u glavnom gradu Tajvana,a trenutno najveća zgrada na svijetu je u Kanadi,Torontu sa 553m visine-CN Tauer.

                                                                                                                                      <---BACK