KANDIDATI ZA NOVA SVJETSKA ČUDA

 

Iz današnje perspektive je pregled svjetskih čuda starog vijeka prilično nepotpun, jer sadrži samo najveća dostignuća iz svijeta za koji se onda znalo. Zbog toga na listi svjetskih čuda nedostaju gradjevine kao što je KINESKI ZID, koji je započet oko 220.godine p.n.e.a završen je nakon dugih pauza tek 1644.godine. Ova skoro 6000km dugačka gradjevina kojoj su osim samog zida pripadali ogromni zemljani nasipi i kule, štitile centralno carstvo od opasnih nasrtaja Mongola. Kineski zid bio je popločan da bi se sprječio prodor vode. Na obodu su napravljeni slivnici za vodu i puškarnice.Iako mu je glavna namjena bila zaštita on napada,organizovane vojske mogle su ga lako savladati.Ali to mu ne umanjuje veličanstvenost ,jer je to, po pričama Kineza , jedina gradjevina na zemlji koja se može vidjeti sa Mjeseca.

                                                    

Ostale gradjevine koje bi zaslužile da se nadju na listi svjetskih čuda novog vijeka jesu SPOMENIK TADŽ-MAHAL u blizini sjevernog indijskog grada Agre.To je mauzolej veličine 567 m x 305 m, koji je mogulski car Šah Jahan 1648.godine izgradio u znak ljubavi posliej smrti svoje voljene žene.

                                                   

Gradjevine vrijedne spomena su jos:

AJA SOFIJA

"Džamija svete mudrosti" u Istanbulu.Prvu crkvu na mestu današnje Aja Sofije (aja na turskom znači sveta) podigao je 330. godine car Konstantin Veliki kada je Konstantinopolj proglašen glavnim gradom Istočnog rimskog carstva. Dvesta godina kasnije u ustanku protiv cara Justinijana izgoreo je veliki deo grada zajedno sa crkvom. Justinijan je zatim ponovo izgradio mnogo veću i lepšu crkvu od najsjajnijeg mermera. Kada je završena 337. godine, Aja Sofija je postala glavno hrišćansko svetilište i to ostala više od hiljadu godina. Kada su Turci 1453. godine zauzeli Konstantinopolj, preimenovali su ga u Istambul, a slavnu crkvu pretvorili u džamiju. To je i ostala sve do 1935. godine kada je tadašnji predsednik Turske Kemal Ataturk (1881-1938) od nje napravio muzej.

                                                 

EMPIRE STATE u NEW YORK-u

Još prije početka gradnje, ova zgrada postala je simbol Amerike, jer podići je na tom mjestu i u to vrijeme, značilo je čvrsto vjerovati u sudbinu Amerike, koja je tih godina zapala u finansijsku krizu. Tehničko rješenje bilo je povjereno arhitektonskom birou Šriv, Lemb i Harmon, i dat je osnovni zahtjev: zgrada treba da zaprema 36 miliona kubnih stopa. Izgradnja je koštala mnogo manje od preračuna(40 948 900 od predvidjenih 50 000 000). "Kapa",  koja je potpuno neupotrebljiva za predvidjene svrhe(vezivanje cepelina), prilično je povećala visinu ove gradjevine.Danas je ona pretvorena u jedan od najvećih telekomunikacionih centara na svjetu. Zahvaljujući dodatku Empire State je preko četrdeset godina bio najviši oblakoder na svjetu. Predvorje u prizemlju visoko je kao tri normalna sprata, a tu su postavljeni veliki panoi sedam svjetskih čuda ,a pored njih i osmoga-Empire State.

 

                                                                       

OPERA U SIDNEY-u

Sidnej - Australija vjeruje da bi neobično zdanje Sidnejske opere, u obliku bijele školjke koja kada bi spojila svoje dijelove ima oblik jajeta, trebalo da bude uvršteno u listu najznačajnijih građevina svijeta. Vlada Australije je saopštila da je ta operska kuća, sagrađena prije 32 godine, upisana u baštinu te zemlje. Njena izgradnja okončala je australijski kulturni post, i uvela taj kontinent na svetsku scenu, čime je Australija pokazala da njena kultura i baština mogu da se uklope u međunarodne standarde. Australija je 1956. godine organizovala međunarodni konkurs za projekat operske kuće, što je prvi put predložio britanski kompozitor Judžin Gusens. Na konkurs se prijavilo 233 arhitekata iz 33 zemlje, a pobedio je projekat 38-godišnjeg Danca Jerna Ucona. Izgradnja, koju je finansirala državna lutrija, počela je 1957. godine. Zdanje od betona i opeke dovršeno je 1973, šest godina nakon što je Ucon napustio projekat, protestujući zbog izmene prvobitnog koncepta koju su predložile vlasti australijske države Novi Južni Vels.

                                        

GOLDEN GATE u SAN FRANCISKU

Danas najveličanstveniji most na svjetu jeste svakako Golden Gate.Njegova izgradnja činila se gotovo nemogućom, kako zbog snage vjetra i mora, tako i zbog samog geografskog položaja, a da ne spominjemo i cijenu izgradnje. Čovjek koji se odvažio na jedan ovakav veličanstven poduhvat je Džozef Berman Straus,koji je projektovao preko 400 velikih mostva širom svjeta. Mnogi su sumnjali da je gradnja jednog ovakvog mosta nemoguća, ali Straus je dokazao suprotno. Most se nalazi na visini od 67 metara iznad vode, što odgovara visini zgrade od 19 spratova.Širina mosta je 27.5 metara , od kojih 18 metara zauzima 6 kolovoznih traka.Izgradnja mosta započeta je 5. januara 1933.godine završena je u maju 1937. godine.Koštala je  35 miliona dolara.

                                                                                   

EVRO-TUNEL ili CHUNNEL TUNEL

Ovaj tunel prolazi ispod kanala La Manch,koji povezuje naselja Fretun u blizini Kalea u Francuskoj i Čeriton u blizini Folkestona u Engleskoj. Ova željeznička veza dugačka je 50km izgradjena je izmedju 1987. i 1993.godine sa obe strane i to ispod dna Sjevernog mora.

                                           

                                                                                                                                 <---BACK