NAČINI KONSTRUISANJA I VRSTE MATERIJALA

 

Moderna rešetkasta konstrukcija

U današnje vrijeme zgrade se uzdižu na sedam-deset spratova,a 1873.godine postojalo je  vec 2000 liftova.Izmedju 1889. i 1891. Dž.V.Rut izgradio je zgradu Monadnok u Čikagu,koja je imala 17 spratova.Taj nagli porast omogućen je ponovnom primjenom jedne vrlo stare metode izgradnje-doduše, s novijim materijalima- pomoću rešetkaste konstrukcije.

Umjesto da se vrate gradnji na gredama, inžinjeri u Čikagu i Njujorku upotrebili su čelične nosače, od kojih su sastavili veće kosture. U njih su onda ugradjivani plafoni i zidovi. Što se proizvodio kvalitetniji čelik, to su viši bivali soliteri i od tada krase panorame mnogih metropola, prije svega u SAD i Aziji.

Evropa je u tom pogledu ostala, takoreći, zemlja u razvoju. U Frankfurtu, koji podrugljivci nazivaju "Menhetn" uglavnom su banke izgradile solitere čije su dimenzije, doduše, daleko manje od dimenzija onih koji su njihov uzor iz novog svijeta, tako da trenutna zvijezda Meseturma (Sajamski toranj) u Frankfurtu, koji je izgradio arhitekta Helmut Jan ima "samo" 55 spratova i visine je 257m, a takozvani Kampanile je sa svojih 268m samo malo viši od njega.Obe zgrade završene su početkom 90-ih godina prošlog vijeka. U tom pogledu, ambicije graditelja i arhitekata da postave nove rekorde u visini zgrada gotovo su beskrajne. Tako bi već neboderi nove generacije u Čikagu dostignu visinu od 600m, u Tokiju se teži ka 800m a u Šangaju je postavljen cilj od čitavih 1200m.Veliku ulogu pri takvom spektakularnom planiranju ne igra samo nedostatak prostora već,naravno, i ugled dotičnog grada.

To što nebodere čini jedinstvenim i fascinirajućim nije samo njihiva visina, nego i tehnika koja je instalirana u njihovu unutrašnjost. Tako, posebno konstruisani liftovi omogućavaju brz transport ljudi i materijala na sve spratove u zgradi. Zahvaljujući vješto ugradjenim klima-uredjajima vazduh je i na najvišim spratovima dovoljno kvalitetan,što, inače, ne bi bilo tako, jer na toj visini prozori ne mogu da se otvore zbog izuzetno jakih vjetrova.Vodovod i kanalizacija ,isto tako, iziskuju posebna tehnička rješenja, jer pritisak u normalnim vodovodnim mrežama nije dovoljno visok da bi se snabdjevali viši spratovi.Tako se ni otpadna voda ne može pustiti da ne usporeno pada kroz odvodne cijevi, jer nijedna cijev ne bi izdražala tako jake udarce. 

                                                                                                                                                        <---BACK