Noni plod ima 800 puta više Proxerina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Proxeronin i proxeronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom tijelu stvaranje XERONINA najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u tjelesnim stanicama. On reguliše funkciju stanica.

Xeronin i prokseronin imaju izvanredni antidepresivni učinak. Ove materije pospješuju lučenje endorfina, čije oslobađanje rezultira razdraganost i dobro raspoloženje. Pored toga umanjuju iscrpljujuće bolove nastale uslijed upale zglobova, pri čemu ne izazivaju zavisnost.

Pored svega toga xseronin pokreće u organizmu mehanizam zaštite od upala, a također povećava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se Noni preporučuje svima koji često obolijevaju od infekcija gornjih disajnih puteva.

Zahvaljujući sadržaju damnakantala, Noni izvanredno štiti od malignih pojava, odnosno usporava rast već nastalih tumora. U slučaju pojave tumora u organizmu se smanjuje količina enzima kseronin, prokseronin i prokserogenaza, koje Noni sadrži u značajnoj količini. Zahvaljujući adaptogenom djelovanju u stanju je da normalizira stanice koje nepravilno funkcionira. Redovnom upotrebom Nonija se mnogo doprinosi efikasnoj zaštiti od tumora.

Kraljica voća sadrži 18 raznih aminokiselina, koje pospješuju razvoj mišića i ujedno sprečavaju njihovo razgrađivanje. Ovo djelovanje se višestruko ispoljava prilikom redovnog treniranja.  Pored toga sadrži i takve specijalne materije, koje pospješuju protok materija između stanica, tako da imaju regenerativno djelovanje.

Sledeći značajan sastavni element Nonija je damnakantal. On igra jednu vrstu uloge nadzornika diobe stanica i tkiva i "ne dozvoljava" da se dioba otrgne kontroli. Pošto učestvuje u izgradnji optimalnog nivoa takozvanih T- i B-ćelija, kao i obrambenih i limfnih stanica, olakšava posao imunog sistema koji je tako sposoban da pobjedi bolesti.

Pošto Noni potpomaže lučenje sokova za probavu, smanjuje i značajni dio problema digestivnog trakta.

Može biti korisna dopuna u terapiji raznih bolesti zavisnosti od pušenje, alkoholizam, narkomanija, jer upotrebom Nonija smanjuju se simptomi odvikavanja, čime se proces daleko lakše podnosi.

 

 

 

 

   Nazad