CERSKA I KOLUBARSKA BITKA

 

Cerska i Kolubarska bitka.  U čuvenoj Cerskoj bici, poslije tri dana borbe, porazila je austrougarsku vojsku i prisilila je da se povuče sa teritorije Srbije.,sredinom avgusta 1914. To je bila prva srpska i saveznička pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

U prvoj godini rata  Crnogorci su odolijevali napadima Austrougarske iz pravca Boke Kotorske i primorja, uspješno braneći lovćenski front. Reorganizujući i uvećavajući svoje snage, komadant austrougarske vojske Balkanske , Poćorek je u septembru 1914. otpočeo novu ofanzivu iz dva pravca : prko Drine i iz Srema.Linija fronta se spustila južno od rijeke Kolubare.najveći pritisak srpska vojska je trpila na planini Suvobor. Prema sjajno zamisljenom manevru MIšića, prešla je u protiv ofanzivu i u vješto izvedenoj Kolubarskoj  bici prisilila neprijatelja na brzo povlačenje. Oslobodila je ponovo čitavu Srbiju sa Beogradom.(15.12.1914.)

Zbog poraza u Kolubarskoj bici Poćorek je ubrzo smijenjen. Za novog komadanta ekspedicije protiv Srbije postavljen je njemački general Makezen. Njemci i njihovi saveznici Austrougari su se dugo pripremali za ponovni napad na Srbiju i Crnu Goru. Oktobra 1915. otpočela je velika ofanziva ,sa neuporedivo većim i mnogo opremljenijim snagama.

Odbrana Beograda i povlačenje srpske vojske. Visoka patriotska svijest srpske vojske najbolje je posvjedočena junačkom odbranom Beograda oktobra 1915. U teškoj borbi gotovo su svi herojski izginuli. Srpska vojska se morala povlačiti kroz bespuća i gudure, preko Kosova i Metohije, dijela Crne Gore i Albanije.Kroz Albaniju srpsku vojsku je napao onaj dio Albanaca koji nije priznavao vlast Esada-paše Toptanija,saveznika Srbije. Srpska vojska dospjela je na Krf, gdje su je iz albanskih luka prebacili saveznički brodovi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<<<početna strana