Istaknute ličnosti

 

Živojin Mišić

Radomir Putnik

Stepa Stepanović

Petar Bojović

 

 

Živojin Mišić

(19. 01. 1855. - 20. 01. 1921.) je najslavniji srpski vojvoda i najtalentovaniji vojskovodja srpske vojske. Ucestvovao je u svim ratovima koje je Srbija vodila u periodu od 1876. do 1918. godine.
Vojvoda Zivojin Misic, pukovnik Stevanovic i
pukovnik Jurisic, 05. 06. 1915.
U Austrougarskoj je zavrsio streljacku skolu, nakon cega je na Vojnoj akademiji predavao strategiju. Pred balkanske ratove bio je pomocnik nacelnika staba Vrhovne komande generala Radomira Putnika, sa kojim je razradio plan operacije protiv Turske i plan za odbranu zemlje od austrougarske agresije. Zivojin Misic je, uz Radomira Putnika, Stepu Stepanovica i Petra Bojovica, tvorac srpske vojne doktrine. Za pobedu u kumanovskoj bici unapredjen je u cin generala.
Vojvoda Misic i francuski general Anri
Pred Prvi svetski rat, u odsustvu vojvode Putnika zbog lecenja, zajedno sa generalom Stepom Stepanovicem, realizovao je planove o pokretu srpskih trupa, izradjene sa vojvodom Putnikom. To je dovelo do velikih pobeda srpske vojske na Ceru i Kolubari. Posle preuzimanja komande nad Prvom armijom, smelom, takticki briljantnom operacijom, u bici na Kolubari pobedio je austrougarsku vojsku i izvojevao najvecu pobedu srpske vojske u istoriji. Za tu pobedu dobio je, kao treci po redu, najvisi cin u srpskoj vojsci, cin vojvode.
Prestolonaslednik Aleksandar i vojvoda Misic
obilaze front 1. armije
Vojvoda Misic je posle zavrsenog rata 1918. godine postavljen za nacelnika generalstaba. Umro je 20.01.1921. godine u Beogradu. Zivojin Misic bio je i istaknuti vojni pisac. Radove je objavljivao najcesce u "Ratniku" i "Srpskoj vojsci" (koju je sam pokrenuo i uredjivao od 1908. do 1912. godine). Napisao je obimnu studiju "Strategija" (1907), prema svojim predavanjima na Visoj skoli Vojne akademije, a posthumno su objavljene "Moje uspomene".

 

Radomir Putnik

12.01.1847. Kragujevac – 04.05.1917. Nica

Vojvoda koji je u I balkanskom ratu spretnim komandovanjem obezbedio pobedu u Kumanovskoj, a u II balkanskom ratu u Bregalničkoj bici.Zbog svojih zasluga unapređen je u čin vojvode. Sa srpskom vojskom se preko Albanije povlačio u Grčku gde se razboleo. Umro je na lečenju u Nici, odakle je 1926. godine prebačen u Beograd.

Sahranjen je na Novom groblju u kapeli koja se nalazi na glavnoj stazi iznad crkve ''Svetog Nikole''.

 

 

Stepa Stepanović

Vojvoda Stepa Stepanovic rodjen je 12. marta u Kumodrazu, a svoj zivotni put zavrsio u Cacku, u kome je ziveo kao penzioner do 29. aprila 1929. godine. Kao najveci Stepanovicev vojni uspeh istoricari isticu proboj Solunskog fronta i potpuno neutralisanje Bugarske kao clanice vojne koalicije sila osovine.
    Uprkos cinjenici da je vojvoda Stepa Stepanovic predstavljao jednog od najslavnijih vojskovodja Prvog svetskog rata on je ostao miran i skroman covek koji se godinu dana posle zavrsetka rata povukao iz aktivne sluzbe, da bi ostatak zivota proveo u krugu porodice u Cacku, kao obican penzioner. Stepa Stepanovic ce u Cacku ostati zapamcen i po tome sto je finansirao izgradnju jedne od najstarijih cacanskih osnovnih skola, koja je po njemu nosila ime sve do pedesetih godina proslog veka, kada su joj nove vlasti dale ime Milice Pavlovic, a ove godine joj je vraceno predjasnje ime. Vojvoda Stepa Stepanovic je bez velike pompe, kao sto je i ziveo sahranjen na starom cacanskom groblju.

 

 

Petar Bojović

(16. 07. 1858. - 20. 01. 1945.), vojskovodja i srpski vojvoda, rodio se u Misevicima kod Nove Varosi. Zavrsio je Artiljerijsku skolu u Beogradu 1880. godine. Tri godine kasnije, po potrebi sluzbe, prelazi u konjicu. Ucesnik je srpsko-bugarskog rata, 1885. godine, gde se istakao hrabroscu u borbama na Vrabci, Slivnici, u Dragomanskom tesnacu, kod Caribroda i Pirota. Zavrsio je konjicki kurs u Francuskoj, a potom i dvogodisnje generalstabne pripreme 1890. godine. Bio je nacelnik staba Moravske divizijske oblasti. Do Prvog balkanskog rata obavljao je sve znacajnije komandne duznosti.

 

 

<< povratak