BIOGRAFIJA

Rođen u Figerasu 11.5.1904. godine . Sin Salvadora Dalija Kuzia i Fekuze D.Ferez .

1908.  Rađa mu se sestra Ana Marija , a on polazi u Osnovnu školu u Figerasu .

1910.  Otac ga prepisuje u špansko-francusku školu , gdje je odlično ovladao francuskim jezikom .

1916.  Upisuje Gimnaziju i časove slikanja kod slikara Huana Nunjeneza i dobija pokrovitelja , Romana Piketa .

1919.  Sa nekoliko školskih drugova osniva magazin '' Studim '' . Objavljuje svoj dnevnik i ovo djelo naziva ''Dnevnik moje impresije i sjećanja '' .

1920.  Otac ga šalje na Akademiju u Madrid , gdje se školovao za profesora umjetnosti .

1921.  U februaru mu umire majka , a otac se krajem iste godine ženi njenom sestrom , a Salvadorevom tetkom Katalinom D.Ferez .

1923.  Izbačen sa Akademije San Fernando , pod optužbom da je organizovao studentske proteste protiv slikara i predavača te Akademije Daniela Vasgiza Diaza. Vraća se u Figeras .

1924.  Dozvoljeno mu je da se vrati na Akademiju , ali pod uslovom da obnovi godinu .

1925.  Postavka njegove prve samostalne izložbe sa djelima koja su nastala pod uticajem italijanske umjetnosti.Veliku podršku mu je pružio prijatelj Federiko Garsija Lorka , poznati pjesnik , s kojim je te godine proveo ljeto .

1926.  Izlaže djela u Madridu i Barseloni .Pod pokroviteljstvom tetkine i sestrine firme prvi put putuje u Pariz .Tu upoznaje Pikasa i posjećuje Luvr.Zbog odsustva , biva izbačen  iz Akademije bez mogućnosti povratka.Upisuje       '' Escuella de Bellas Artes '' u Madridu , iz  koje je takođe izbačen , ali ovaj put zbog izjave da predavači ove škole nisu dorasli svom poslu .

 1927.  Održava drugu samostalnu izložbu u galeriji Dalman u Barseloni .Ovoga puta izložena djela su nastala pod nadrealističkim uticajem .Iste godine služi vojni rok u dvorcu Sant Ferran u Figerasu . Po odsluženju vojnog roka objavljuje članak '' San Sebastian '' , posvećen Lorci . Od tada je redovno objavljlivao članke u raznim magazinima .

1929.  Svađa sa ocem dovela je do raskida svake veze sa članovima porodive i on se seli u Pariz. Proljeća iste godine u Portilgatu upoznaje Ruskinju Galu u koju se zaljubljuje .

1930.  U saradnji sa Bunjelom stvara filmove za pariski Studio 28. Izdaje knjigu '' Le femme visible '' (vidljiva žena) .

1931.  Održava prvu samostalnu izložbu van Španije , u galeriji Diega Kolea , u Parizu . Među slikama izloženim na ovoj izložbi našla se i njegova čuvena slika  Upornost sjećanja .  Iste godine izdaje knjigu '' Ljubav i sjećanje '' .

1934.  Putuje u SAD u pratnji djevojke Gale .

1937.  U saradnji sa Harpom piše scenario za film '' Žena nadrealizma '' . Iste godine seli se u Bordo .

1938.  Nastaje veoma poznato djelo Kišni taksi .

1940.  Njemci ulaze u Bordo , a Salvador i Gala se sele u SAD .

1943.  Izložba Dalijevog nakita u galeriji Moma u Njujorku  .

1948.  Vraća se u Francusku , a potom i u Figeras .

1958.  Vjenčanje sa Galom u Anđeoskoj kapeli u Đironi  .

1968.  Kupuje dvorac Pubol u Đironi i poklanja ga Gali . Dogovorili su se da će on posjećivati dvorac samo kad mu to ona dozvoli .

1982.  Gala umire i sahranjuje je u dvorcu .

1983.  U Madrid , Barselonu i Figeras stiže 400 Dalijevih djela nastalih u periodu 1914-1983 .

1984.  Požar u Pubol dvorcu . On ga obnavlja i seli se u njega . Tu ostaje do kraja života 23.1.1989.

 

 

 

POČETNA