MUZEJ U FIGERASU

Muzej je sagrađen na temeljima pozorišta Muncipal u Figerasu . Sadrži najširi spektar djela nadrealističke umjetnosti , od najranijih Dalijevih djela pa do onih nastalih u poslednjoj fazi umjetnikovog života .

Najčuvenija djela u muzeju su :

- Nasmijana Venera

- Prvi dan proljeća

- Galarina

- Djevojka iz Figerasa

- Pikasov portret u XXI vjeku

- Samoća

- Portret moje sestre

- Metamorfoza Galinog lica u paranoji

- Luka Alguer

U muzeju se nalaze i djela drugih umjetnika posvećena Salvadoru Daliju . Neki od tih umjetnika su : Antoni Pitxot , Mark Rothko , Marc Chagall , Rafael Barrados i drugi .Dalijev muzej pruža jedinstveno i nezaboravno iskustvo . On sam je rekao :

'' Želim da moj muzej bude kao lavirint , divan nadrealistički objekat .Ljudi koji ga budu posjećivali odlaziće sa osjećanjem da su imali teatralni san '' .

Nesvakidašnji i vrlo interesantan izgled muzeja , a pogotovo hljebove i jaja koji ukrašavaju fasadu muzeja , Dali je objasnio rječima :

'' Logično je da postoje i drugi svjetovi , to je sigurno ; ali , kao što sam već više puta rekao , ti svjetovi postoje u okviru našeg svijeta , oni postoje na zemlji . A jedan takav  je u centru Dalijevog muzeja , koji sadrži novi halucinacioni svijet nadrealizma '' .

1960. , Salvador Dali je odlučio sagraditi svoj muzej . Direktor pozorišta , na čijim ruševinama je kasnije muzej sagrađen , bio je Dalijev prijatelj Antoni Pitxot i on je predložio Daliju da iskoristi uništenu zgradu .Zgradu pozorišta su projektovali arhitekti Roca i Bros , gradjena je u periodu 1849-1893 . Nažalost ova građevina je uništena u požaru , prouzrokovanom metežima koji su pratili Gradjanski rat u Španiji 1939. godine .

1961. , Roman Gvariel , gradonačelnik Figerasa je odobriop gradnju muzeja .Muzej je završen 28.09.1979.Idejni tvorac bio je Salvador Dali , a njegove nacrte je korigovao arhitekt Emilio Perez Pinjero .

Gala-Salvador Dali Fondacija (muzej) uključuje razne vrste umjetničkih djela : slike , crteže , fotografije , gravure , instalacije , holograme , itd. Prvobitno se u Muzeju nalazilo oko 4000 djela , ali danas se zbog sigurnosti broj djela sveo na 1500 . Galerija Dali-nakit je dodana muzejskoj zgradi 2001. godne . U njoj je smješteno 37 zlatnih predmeta od kojih je 35 činilo kolekciju starog Owena Hetama i 27 crteža koje je Dali nacrtao prilikom dizajniranja nakita .

Od Dalijeve smrti 1984. ,može se posjetiti i prostorija sa njegovim grobom , smještena u centru muzeja . Muzej nema samo izložbeni karakter , pa se u ljetnjem periodu u dvorištu muzeja mogu pogledati projekcije filmova koji su u vezi sa životom Salvadora Dalija .U dvorištu se nalazi čuveni Kišni kadilak i Galin brod , a pored njih pažnju privlače i figure Oscara smještene po prozorima .

 

POČETNA